PAPA FRANCİS

GÜNCEL Papa planlanan Mısır ziyaretini gerçekleştirecek

Mısır’da, Tanta ve İskenderiye kentlerindeki iki Kıpti kilisesine düzenlenen ve 44 kişinin öldüğü bombalı saldırıların ardından ülkeden olağanüstü hal ilan edildi. Bu haftasonuna denk gelen Paskalya öncesi güvenlik önlemleri arttırılırken Vatikan, Papa Francis’in planlanan Mısır ziyaretini gerçekleştireceğini açıkladı.
TÜRKİYE Dışişleri'nden Papa'nın ziyaretiyle ilgili açıklama

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis’in Ermenistan ziyareti ve yaptığı açıklamalar üzerine Türkiye Dışişleri Bakanlığı bir kınama metni yayımladı. Bakanlık, Papa’nın ‘din temelli ayrımcılık yaptığını’ iddia etti, ziyaretin “Güney Kafkasya’nın, barış ve istikrarına hiçbir katkı sağlamadığını” savundu.
TOPLUM Papa’dan İstanbul’a yeni episkopos tayini

13 yıldır İstanbul’da, Beyoğlu Santa Maria Draperis Kilisesi’nde başrahip ve 2014 yılından beri İstanbul Latin Katolik Cemaati Episkoposu Monsenyör Louis Pelâtre’ın vekili olarak hizmet eden Peder Rubén Tierrablanca Gonzalez, 16 Nisan 2016 tarihinde Papa Francis’in kararıyla yeni İstanbul Latin Katolik Episkoposu olarak atandı.
GÜNCEL Taner Akçam: 2015’te kilit rolü Papa üstlendi

2015, Ermeni Soykırımı’nın 100. yılı vesilesiyle büyük önem taşıyor. Yıl boyunca Türkiye’de ve dünyada pek çok anma etkinliği düzenlendi. 2015’te ilk kez bir Papa, 1915’te yaşananları soykırım olarak nitelendirirken, Avrupa Parlamentosu ve Almanya’nın Ermeni Soykırımı’nı kabul ettiğine tanık olduk. Soykırımın 100. yılında yaşananları ve bu yılın önemini, Clark Üniversitesi Holokost ve Soykırım Araştırmaları Merkezi’nden Prof. Taner Akçam’la konuştuk.
TOPLUM Papa’dan soykırımla ilgili bir adım daha

Papa Francis, 8 Ağustos Cumartesi günü, Azizlik Davaları Kurulu Başkanı Kardinal Angelo Amato ile görüşerek, 29 Ağustos 1915’te dönemin Mardin ve Cizre Süryani Katolik Başepiskoposu iken Müslüman olmayı kabul etmediği gerekçesiyle katledilen Monsenyör Mihayel Malke’nin Hıristiyan nefreti sonucunda öldürüldüğü için ‘din şehidi’ olduğunu ilan etti.