BASKI

TÜRKİYE Gazetecilerden kampanya: Gazetecilik suç değildir

Türkiye'de medya üzerindeki baskıların giderek artması üzerine bir araya gelen bir grup gazeteci yeni bir inisiyatif başlattı. “Ben Gazeteciyim” isimli inisiyatifin ilk etkinliği gazetelerde ve haber sitelerinde kullanılacak bir logo kampanyası.
GÜNCEL Kalem direnişi

Özgür Gündem gazetesinin “Nöbetçi Eş Genel Yayın Yönetmeni” dayanışma kampanyasına katılan 15 kişiye “terör örgütünün propagandasını yapmak”tan soruşturma açıldı. Eş Yayın Yönetmenliği yapan gazeteciler, dayanışmayı daha da büyütmek gerektiğini söylüyor.
GÜNCEL Barışı taşrada istemek daha zor

‘Barış İçin Akademisyenler’e hukuki destek amacıyla oluşturulan avukatlar grubunda olan Arın Gül Yeniaras, “Üniversitelerin bir kısmı kendi iç soruşturmalarını açtı, kimi de bu süreci işletmedi. Öğretim görevlilerin neredeyse hepsi psikolojik şiddete maruz kalıyor. Odalarının kapısına çarpı işareti konmasından kendilerine tehdit yöneltilmesine kadar” diyor.
KÜLTÜR SANAT Muhalif yayınevine şaibeli denetim

Ermenistan’da muhalif kitaplar yayımlayan Antares Yayınevi, Ermenistan Maliye Bakanlığı tarafından sürekli olarak teftiş ediliyor. Ermenistan hükümetinden baskı gören yayınevine yönelik mali teftiş uygulamasının, hükümetin yıldırma politikalarından biri olduğu düşünülüyor.
DÜNYA Azerbaycan'da radyo baskını

Özgür Avrupa Radyosu'nun (RFE/RL) Azerbaycan’daki yayın kuruluşu ‘Azadlıq’ Radyosu savcılık tarafından mühürlendi. Bakü’de bulunan ofisteki hafıza kartlarına, bazı bilgisayarlar ile belgelere el koyulurken RFE/RL, kapatmanın ülkede bağımsız medyaya karşı yürütülen kampanyanın devamı olduğunu belirtti.
GÜNCEL ‘Devletin yeni kara listesindeyim’

Azerbaycan’da LGBT hakları için iki yıldır mücadele eden ‘Nefes LGBT Azerbaycan Alyansı’ örgütünün başkanı Atilla Cavid'le hem ülkelerindeki insan hakları problemlerini, hem LGBT’lerin sorunlarını konuştuk. Ülkelerinde sokaklara çıkamadıklarını söyleyen Cavid’in ismi, devletin kara listesine çoktan girmiş durumda.
GÜNCEL SOCAR’a torba yasa kıyağı

Hükümet, İzmir Aliağa’da aynı arazi için önce Buhar Enerji şirketine jeotermal enerji tesisi, sonra Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR ve Petkim’e rafineri ruhsatı vermişti. Hükümete ‘yakınlığıyla’ bilinen SOCAR ve Enerji Bakanlığı’ndan gelen baskılardan yılmayan Buhar Enerji’nın ruhsatı, torba yasaya konulan ‘ısmarlama’ düzenlemeyle elinden alınacak.