VEDAT TÜRKALİ

Fatmagül'ün suçu yok

97 yaşında yitirdiğimiz muhalefetin güçlü ismi, yazar Vedat Türkali’yi bir başka yazardan Şebnem İşigüzel’den okuyalım. İşigüzel, Türkali’nin sanatı ve mücadelesiyle tanıştığı dönemlerin içerisinden geçiriyor hepimizi.
KÜLTÜR SANAT Vedat Türkali'nin ardından:

Bugün aramızdan ayrılan Vedat Türkali, 2014’te çıkan son romanı ‘Bitti Bitti Bitmedi’yi şöyle anlatmıştı: “tanıklık ettiğim, yaşadığım ve çok şey borçlu olduğum bu toplumun, roman çerçevesinde tanıtımının tamamlanması” . Halil Türkden’in, Türkali’yle yaptığı bu söyleşiyi ustayı saygıyla anarak, tekrar yayımlıyoruz.
Bitmeyecek bir roman gibi yaşamak..

Vedat Türkali, Mayıs 2014’te gerçekleştirdiğimiz ve Agos’ta yayımlanan söyleşide, yeni romanı hakkında “Bu benim için, tanıklık ettiğim, yaşadığım ve çok şey borçlu olduğum bu toplumun, roman çerçevesinde tanıtımının tamamlanması demek,” sözlerini kullanmıştı. Evet, büyük usta yüzyılı tamamlıyor; hikâye Diyarbakır ve Adana cezaevinde başlıyor. Türkali, İttihat Terakki dönemini, 1915’i, gerçek tarihi, yaşamış kişileri anlatıyor.
GÜNCEL ‘Kürt sorununu çözmek için önce Ermeni meselesini çözmeniz gerekir’

Türkiye solunun ve edebiyatının en yetkin ve deneyimli isimlerinden Vedat Türkali, doğumunun 95. yıldönümünü olan 2014 yılının sonlarına doğru çıkacak son kitabı ‘Bitti Bitti Bitmedi’nin heyecanını yaşıyor. Türkali ile uzun bir aradan sonra okurlarıyla buluşacağı yeni kitabı, Gezi direnişi ve sonrası, 24 Nisan 1915, barış süreci, demokratik özerklik, sansür ve İstanbul’a uzanan birçok konuda söyleştik.