HOMOFOBİ

GÜNCEL Ermenistan'da genç çiftin intiharı ülkede homofobi dalgasını körükledi

20 Ekim akşamı, iki genç, Yerevan’daki Davtaşen köprüsünden atlayarak intihar etti. İntihar etmeden önce, genç çift Instagram’da beraberliklerini gösteren fotoğraflar yayınlamıştı. Paylaşım kısa süre içerisinde Arsen ve Tigran’ın eşcinsel olduğunu vurgulayan nefret dolu ve saldırgan yorumlarla sosyal medyada yaygınlaştı. Pink Armenia örgütünün avukatı Hasmik Petrosyan ile Ermenistan’da LGBTİ+’ların uğradığı hak ihlallerini, toplum ve devlet tarafından dışlanmalarını ve sıkça yaşanan intiharları önlemeye, haklarını korumaya yönelik mekanizmaların gerekliliği üzerine konuştuk.
GENEL Kurtuluş’ta homofobik saldırı

16 Ağustos Pazartesi günü, Kurtuluş Baysungur Sokak’ta bulunan Juliet Cafe’de oturan eşcinsel bir çift, sokağın karşı tarafında duran bir erkeğin sözlü tacizine uğradı. Yaşadıkları taciz olayını ilk olarak Twitter hesabından paylaşan Furkan K., daha sonra olay yerine polisin geldiğini belirtti.
GÜNCEL ‘Homofobi ve transfobi diasporada da büyük sorun’

Kuirfest kapsamında düzenlenen 'Sansürün ve Sınırın Ötesinde: Türkiye ve Ermenistan’da LGBTİ+ Hareketi’ paneline katışmak için Ermenistan’dan gelen iki aktivist Margaryan ve Khandikian’la Ermenistan’da LGBTİ aktivizminin karşı karşıya kaldığı sorunları ve dayanışma yollarını konuştuk.
GÜNCEL Ermenistan’da Orlando sonrası yükselen homofobi

Orlando’da yaşananlardan sonra homofobi, Ermenistan’da yeniden hortluyor, nefret ve tehditin yanı sıra açılan bazı blog ve sitelerde LGBT üyelerinin isimleri ve fotoğrafları yayınlanıyor, kişiler açık hedef haline getiriliyor
GÜNCEL Halk oyunlarında eşcinsellere yer yok

Ermenistan'ın başkenti Yerevan’da yaşayan Kyle Khandikian, 'eşcinsel olduğu' gerekçesiyle beş aydır üyesi olduğu Ermeni halk oyunları grubundan hocası tarafından kovuldu.
GÜNCEL Ankara Valiliği'nden Homofobi Karşıtı Yürüyüş'e engel

Ankara Valiliği , Kaos GL Derneği’nin 2008 yılından beri, Uluslararası Homofobi ve Transfobi Karşıtı Gün dolayısıyla yaptığı yürüyüş talebini reddetti. Gerekçe: “Bazı kesimler tarafından tepki gösterilebilir, provokasyonlara neden olabilir”.
DOSYA

2015 Hrant Dink Ödülü, Türkiye’de 20 yıldır LGBT hakları mücadelesi veren Kaos GL’ye verildi. Sadece eşcinsel ve translar için değil, bireyi tahakküm altına alan sistemin kuşattığı hepimiz için söz ve eylem üreten Kaos GL, LGBT hareketin özgün muhalefet imkânlarını da alabildiğine gözler önüne seriyor. Ankara merkezden başlayarak İstanbul ile birlikte pek çok yerele doğu yayılan bu gücün sırrını, hikâyesini ve geleceğini, Kaos GL’den Seçin Tuncel, Umut Güner ve kaos.org’un editörü Yıldız Tar’la ile konuştuk.