TÜRKİYE ERMENİLERİ PATRİKHANESİ

GÜNCEL Paylan’dan Akşam gazetesine tepki

Akşam gazetesi, 12 Ocak 20181’de ‘Patrikhanede kirli HDP tezgahı bozuldu’ başlıklı bir haberde, HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan’ın patriklik seçimini manipüle etmeye çalıştığı iddia edildi. Paylan, Akşam gazetesinin haberine tepki gösterdi.
GÜNCEL Türkiye'de patriklik seçiminde déjà vu

Ortadoğu Hırisitiyanları’nın toplumsal hayatı, Ermeni diasporası, Türk-Ermeni ilişkileri, Kafkaslar’daki etnik çatışmalar, Ermeni Kilisesi ve din araştırmaları konularındaki çalışmalarıyla tanınan Oxford Üniversitesi Doğu Araştırmaları Fakültesi öğretim görevlisi Dr. Hratch Tchilingirian, Türkiye Ermenileri’nin patrik seçim sürecine ilişkin bir yazı kaleme aldı. Asbarez’in internet sitesinde yayınlanan makaleyi, Cansen Mavituna’nın çevirisiyle sunuyoruz.
GÜNCEL ‘Toplumun dini önderini seçmesi güvence altında olmalıdır’

Dini toplulukların içişlerinde özgür olma hakkının sınırlanamaz bir hak olmadığını, ancak demokratik bir toplumda sadece kamu düzeni, sağlığı ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla bu hakkın yasayla sınırlanabileceğini belirten Mine Yıldırım, “Herhangi bir sınırlamanın bu üç koşulun hepsini birden sağlaması ve ölçülülük ilkesini gözetmesi gerekir” dedi.
TOPLUM 1998 müdahalesi istifayla çözülmüştü

Türkiye’de Ermeni patrikhanesinin seçim sürecine devlet tarafından her dönem müdahale edildi. 1998 yılında da seçim yapılmasına izin verilmemiş, Ermeni toplumu uzun süre yine seçim yapmak için mücadele etmek zorunda kalmıştı.
TOPLUM Dün Patrikhane'de neler yaşandı?

İstanbul Valiliği, patrik seçimi sürecine müdahale etti. Değabah seçimi yapıldığı sırada Vali Yardımcısı tarafından Ermeni Patrikhanesi’ne gönderilen yazıda, seçim sürecinin ‘hukuken’ başlatılmasının mümkün olmadığı öne sürüldü. Ateşyan ve Maşalyan Valilik’le görüşmeye çalışacak ve süreci anlatacak.
TOPLUM ‘Seçime tek engel Ateşyan’

Almanya Ermenileri Ruhani Önderi Başepiskopos Karekin Bekçiyan: Devletin yasalarına ve işleyişine aykırı bir durum olmadığı sürece esas olan halkın iradesidir. Dolayısıyla, ‘Devlet izin vermediği için seçim yapılamıyor’ cümlesi bahaneden ibarettir.