1. DÜNYA SAVAŞI

GÜNCEL Sarkisyan'dan Holokost kurbanlarını anma günü mesajı

Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan, Holokost kurbanlarını anma günü için yazılı bir mesaj yayımladı. Sarkisyan mesajında, “1. Dünya Savaşı’nda işlenen insanlığa karşı suçlar mahkum edilseydi ve sorumlular cezalandırılsaydı 2. Dünya Savaşı’nda işlenen suçların önüne geçilebilirdi” dedi.
GÜNCEL Sarıkamış'ı iki Ermeni asker anlatıyor

Prof. Taner Akçam, 4 Ocak’ta Taraf’ta yayımlanan yazısında, Sarıkamış’ta savaşan iki Ermeni askerin mektuplarına yer veriyor. Nazaret Demirciyan ve Hovsep Seyisyan’ın yazdığı bu mektuplar, B. Donabedian tarafından derlenen ve 1922’de yılında Paris’te Ermenice olarak basılan Tsayn Darabelots (Acı Çekenlerin Sesi) kitabındaki mektuplar arasında bulunuyordu.
DOSYA Yüz yıllık işbirliğinin üstünü örttüğü suçlar

Alman Dış İstihbarat Teşkilatı BND’nin Türkiye’yi yıllarca izlediği ve dinlediğinin ortaya çıkması MİT-BND işbirliğini de gündeme getirdi. Alman Sol Parti Federal Meclis Grubu üyelerinin, BND-MİT işbirliğine dair sunduğu soru önergeyi Alman Sol Parti (Die Linke) Federal Meclis Grubu ve Meclis Içişleri Komisyonu Üyesi Ulla Jelpke ile konuştuk.
GÜNCEL Unuttuk mu? Çanakkale ve Ermeni Soykırımı

Robert kaplan, abc sitesinde yayımlanan makalesinde, Anadolu'da aynı siyasi irade tarafından uygulanmış soykırım ve katliamları sorgulamadan Çanakkale Savaşı'nı 100. yılında hatırlamanın mümkün olmadığını aktarıyor. Yazıyı, Nazım Hikmet Richard Dikbaş çevirisiyle yayımlıyoruz.
GÜNCEL  ‘1915’te kim kaybetti? Cevabı size bırakıyorum’

Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe! Girişimi’nin organize ettiği 'Birinci Dünya Savaşı ve Ermeni Soykırımı' adlı panelde, 19. Yüzyıl sonundan itibaren, 1915 Soykırımı’nın öncüsü olarak görülen iktidar poitikaları, resmi tarih anlatısı ve bunların 1. Dünya Savaşı dönemiyle bağlantısı konuşuldu.
KÜLTÜR SANAT “Savaşın Sonunu Yalnız Ölüler Görmüştür”

Bu yıl 1.Dünya Savaşı’nın 100.yılı olması nedeniyle bu savaşa katılmış veya süreçlerinden etkilenmiş bütün ülkelerde çeşitli etkinlikler düzenlenirken, 4.Uluslararası Çanakkale Bienali konuya daha fazla dikkat çekip önemli düşün ve bilgi çıktılarına ulaşmayı hedefliyor. Büyük göçlerin yarattığı kültürel travmalar da Bienal’in konuları arasında.