AVRASYA EKONOMİK BİRLİĞİ

GÜNCEL Ermenistan Avrasya’da umduğunu bulamadı

2014 başında, sade bir gümrük birliği olarak yola çıkan Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) gemisi, yıl içinde önce Belarus, Kazakistan ve Rusya, daha sonra Ermenistan’ı içine alacak şekilde tek bir ekonomik alana doğru yelken açtı.
GÜNCEL Avrasya Ekonomi Birliği için sınav yılı

Dünyadaki doğalgaz rezervinin yüzde 20’si, petrol rezervininse yüzde 15’ini elinde bulunduran Avrasya’nın yeni birliği için geçtiğimiz yıl, hızlı bir yolculuk oldu. Ancak, 2015 için aynı şeyleri söylemek mümkün olacak mı; birlik, temel direk Rusya’nın yaşadığı ekonomik krize rağmen ayakta kalabilecek mi? Sinyaller aksi yönde.
GÜNCEL Avrasya Ekonomi Birliği çalışmaya başladı

Avrasya Ekonomi Birliği (AEB) 1 Ocak 2015 itibarıyla resmen çalışmaya başladı. Rusya, Belarus, Kazakistan, Ermenistan ve Kırgızistan’ın oluşturduğu birlik, 170 milyon kişilik bir pazarda, mal, hizmet ve sermayenin serbest dolaşımını öngörüyor.
DÜNYA Ermenistan’a Rusya’dan onay

Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı Duma, Ermenistan’la Avrasya Ekonomi Birliği (AEB) arasındaki üyelik anlaşmasını 10 Aralık Çarşamba günü imzaladı. Ermenistan, diğer üye devletler, Belarus ve Kazakistan’ın da onay sürecini tamamlamasının ardından tam üyeliğe hak kazanacak. Sürecin 1 Ocak 2015’ten önce tamamlanması beklenmiyor.
GÜNCEL Yerevan için mecburi istikamet Avrasya Birliği

Gelinen noktada iki görüş hâkim: İlki, Ermenistan’ın Avrupa Birliği’yle Avrasya Birliği arasında kaldığı ve en sonunda Putin’e teslim olarak Avrupa kapısını kendi elleriyle kapattığı yönünde. İkinci görüş ise, Ermenistan’ın hiçbir zaman iki birlik arasında bir tercih noktasında olmadığı, ülkenin güvenlik zafiyetinin Rusya’nın yanında olmayı mecburi kıldığı yönünde.
GENEL Yerevan'da binlerce kişi Avrasya Ekonomik Birliği imzasına öfkeli

Ermenistan Başbakanı Serj Sarkisyan'ın 10 Ekim'de Avrasya Ekonomik Birliği'ne imza attığı saatlerde Yerevan sokakları hareketliydi. Şehrin Özgürlük Meydanı'nda bir araya gelen yaklaşık 10 bin kişi, hükümetin Rusya yanlısı politikasına, yolsuzluğa ve ekonomik başarısızlğa karşı protesto eylemi düzenledi.