Küresel Askerileşme Endeksi şaşırttı

Ermenistan’ın, İsrail ve Singapur’dan sonra, dünyanın en çok askerileşen üçüncü ülkesi olduğu açıklandı.

Ülkelerin nüfus ve ekonomik durum verileri değerlendirilerek yapılan bu tespit, Almanya hükümeti destekli düşünce kuruluşu Bonn Uluslararası Dönüşüm Merkezi’nin çalışmasına dayanıyor.

Merkezin ‘Küresel Askerileşme Endeksi 2014’ çalışmasına göre, nüfusu 3 milyonun altında olan Ermenistan, Avrupa kıtasının en çok askerileşmiş ülkesi. Merkezin kullandığı yöntem, askerileşmeyi, ülkenin askeri tertibatının toplumun bütünüyle kıyaslanması sonucu bulunan bir katsayı olarak ifade ediyor. Merkeze göre, kısıtlı nüfusuna ve görece zayıf ekonomisine karşın ülkedeki büyük güvenlik algısı, bu istatistiksel sonucun başlıca nedeni.

Ermenistan’ın kasasından güvenlik harcamaları için 213 milyon dolar harcandı. Karabağ sorununun diğer tarafı, petrol ve doğalgaz zengini Azerbaycan’sa 3,4 milyar dolar harcadı. Bu denli büyük bir rakama rağmen, Ermenistan’a kıyasla sekiz kat büyük olan ekonomisi ve üç kat büyük nüfusuyla Azerbaycan, askerileşme endeksinde 10. sırada yer alıyor. Türkiye’yse aynı endekste 24. sırada.

Etiketler

Ermenistan