Yeşilköy Vakfı’ndan yeni yıl müjdesi

Yeşilköy madağında, ‘Halk Pazarı’ olarak bilinen ve büyük bir hukuk mücadelesiyle geri alınan mezarlık arazisine ilişkin projenin ayrıntıları ve yeni gelir kaynağı kamuoyuyla paylaşıldı.

Yeşilköy Surp Istepanos Kilisesi Vakfı, yeni projesini topluma müjdeledi. 21 Aralık Pazar günü, Yeşilköy Ermeni İlköğretim Okulu yararına düzenlenen madağda bir konuşma yapan Vakıf Başkanı Habib Özfuruncu, vakfa gelir getirecek projenin ayrıntılarını açıkladı. Vakfı yardım edilen bir kurum olmaktan çıkarıp, yardım eden bir vakfa dönüştürecek olan proje toplumda sevinçle karşılandı.

Başepiskopos Aram Ateşyan’ın riyaset ettiği ve vaaz verdiği Badarak ayinini, kilisenin din görevlisi Peder Dırtad Uzunyan sundu. İlahileri ise Sevan Arapoğlu şefliğindeki Sahak-Mesrop Tıbrats Tas Korosu seslendirdi.

Ayinin ardından, okulun salonunda kurulan sevgi sofralarına geçildi. Toplumun önde gelen hayırseverleri ve vakıf başkanlarının katıldığı madağda Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, Bakırköy eski Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen, Bakırköy Belediyesi eski ve yeni dönem meclis üyeleri de hazır bulundu. Yeşilköy Okulu öğrencileri okudukları şiirlerle, okul korosu da seslendirdiği şarkılarla bir şenlik havası oluşturdu.

Görüşmelerde dört kriter arandı

Sevgi sofrasında konuşan Surp Istepanos Kilisesi Vakıf Başkanı Habib Özfuruncu, Yeşilköy’de Halk Pazarı olarak bilinen mezarlık arazisini, uzun süren bir hukuk mücadelesinin ardından, geçen yıl geri kazandıklarını hatırlattı. Tapunun vakıf adına tescil edilmesinden bugüne 28 firmayla görüştüklerini kaydeden Özfuruncu, firmalarla görüşmelerinde dört kriteri şart koştuklarını aktardı. Kat karşılığı anlaşmalar çerçevesinde yürüyen görüşmelerde, bu şartlardan ilkinin %50’den aşağı bir sözleşmeye imza atmamak olduğunu belirten Vakıf Başkanı, diğer şartları, vakfa kayda değer bir miktarda bağış almak, bir otopark alanı almak ve en kısa sürede imar tadilatlarının yapılarak inşaata başlanmasını sağlamak olarak sıraladı.

İmar tadilatı süresi belirleyici oldu

En çok sorun yaratan kriterin, imar tadilatını kısa sürede sağlamak olduğunu söyleyen Özfuruncu şöyle konuştu: “Cuma günü bir ön anlaşma imzaladık. Tabii, hisse devri içeren anlaşmalar mahkeme yoluyla yapılmaktadır. Bu yüzden tam anlamıyla kesin olmayan bu protokol, 13 Ocak’ta yapılacak olan duruşmanın ardından tescillenecek. Anlaşmanın ayrıntıları şöyle: Müteahhit firmayla, %50 - %50 olmak üzere, kat karşılığı anlaşmaya vardık. 2.250.000 dolar bağış istemiştik; yüklenici firma bu şartı da sağladı. Bir de, vakfımızın kullanımında olacak bir otopark alanı talep ediyorduk; bunu da anlaşmamıza ekledik. Şartlar izin verirse, bugün üç veya üç buçuk yıl sonra, Yeşilköy’ün maddi yardıma ihtiyaç duymayan bir vakıf olacağını müjdeleyebilirim.”

Bu alandaki en önemli problemin imar tadilatı olduğunu, arsanın değerlendirilmesi konusunda görüştükleri Surp Pırgiç Hastanesi Vakfı ve Ortaköy Vakfı’nın da imarla ilgili zorluklardan ötürü bu işi üstlenemeyeceklerini söylediklerini anlatan Özfuruncu, sözlerine şöyle devam etti: “Saydığım tüm maddelerde, dört firmayla yaptığımız görüşmelerde son aşamaya kadar geldik. Fakat, anlaştığımız firmanın dışında kalan üç firma da, imar tadilatlarının yapılması için 24’er ay süre istediler, o yüzden onları eledik. Bu süre bizim için çok önemli, çünkü vakfımız en azından 600 bin dolarlık gelirden olacaktı. Şu an anlaşmaya vardığımız firma, buranın imar tadilatını 12 ayda tamamlamaması durumunda, vakfımıza 500 bin dolar tazminat ödemeyi kabul etti. Vakfımız adına alacağımız 2.250.000 dolarlık bağışın 500 bin dolarlık kısmını bloke çek olarak aldık. 13 Ocak’ta anlaşmanın kesinleşmesiyle, bu miktar vakfımızın kasasına aktarılacak. Geriye kalan kısım da imar alındıktan sonra eşit taksitlere vakfımıza aktarılacak.”

Özfuruncu, konuşmasının son bölümünde, Okul Kurucusu, Okul Müdürü ve okulun tüm emektarlarına, özverili çalışmalarından dolayı teşekkür etti. Peder Dırtad Uzunyan’ın semtte yaptığı çalışmalara değinen Vakıf Başkanı, Uzunyan’ın gençlere ve miniklere Ermeniceyi sevdiren ve onları kiliseye yaklaştıran çalışmalarının, Yeşilköylüler tarafından büyük takdirle karşılandığını söyledi.

Kategoriler

Toplum Vakıflar Dernekler



Yazar Hakkında

1979 İstanbul doğumlu. Toplum bölümünün editörü, demokratikleşme, insan hakları, inanç özgürlüğü ve azınlık vakıflarıyla ilgili haberler yapıyor.