Türkiye şampiyonu ama sponsoru yok

13 yaşındaki başarılı yüzücü Aris Tiryakiyan, kazandığı Türkiye şampiyonluklarıyla profesyonel kariyere doğru emin adımlarla ilerliyor.

Geçen Şubat ayında elde ettiği başarılarla da sayfalarımıza konuk olan yüzücü, kariyerinde yeni şampiyonluklara imza attı. Tiryakiyan, 17-21 Aralık tarihleri arasında düzenlenen Fahiman Akdağ Türkiye Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası’nda, çeşitli kulvarlarda Türkiye birincilikleri ve dereceler kazandı. 200 metre kelebek ve 1500 metre serbest yarışlarında Türkiye şampiyonu olan Tiryakiyan, 400 metre serbestte Türkiye ikinciliği, 200 metre serbestte ise Türkiye üçüncülüğü elde etti. 13 yaşında olmasına rağmen, katıldığı turnuvalarda kendisinden yaşça büyük sporcuları geride bırakmayı başaran genç yüzücü, okul yarışmalarında, öğrencisi olduğu Esayan Okulu tarafından destekleniyor, Türkiye şampiyonalarına ise ailesinin maddi ve manevi desteğiyle hazırlanıyor. Tiryakiyan, eğitimini spor okullarında sürdürmek istediğini söylüyor.

2014’te hangi yarışlara katıldın?

Okullar arası turnuvada yarıştım, oradan elemelere katıldım ve Türkiye şampiyonu oldum. Yaz sezonunda Kınalıada’da yapılan turnuvada ada rekoru kırdım ve dört birincilik elde ettim. Son olarak da, 17-21 Aralık arasında yapılan şampiyonada, iki Türkiye şampiyonluğu, birer Türkiye ikinciliği ve üçüncülüğüyle bu yılı sonlandırdım. En çok parladığım yıl bu yıl oldu diyebilirim.

Sporu ve okulu aynı anda idare etmek senin için zor oluyor mu?

Eğitim konusunda zorlanmıyorum. Kendi yaşantımdan fedakârlık ediyorum. Haftanın beş günü, akşamüstü beşten sekize kadar, cumartesi günleri ise iki setten oluşan bir antrenman programımız var. Okuldan sonra antrenmana gidiyorum, sonra da eve gidip gece 12’ye kadar ders çalışıyorum, o gün işlenen konuların tekrarını yapıyorum.

Beslenme konusunda nelere dikkat ediyorsun?

Yaptığım sporda beslenme çok önemli. En çok yarış haftalarında dikkat ediyorum beslenmeme, karbonhidrat içerikli besinler tüketiyorum. Diğer zamanlarda ise herhangi bir ürün takviyesi almadan, gündelik standart besinlerle besleniyorum.

Antrenmanlarında nasıl çalışıyorsun?

Yarışlardaki performansımızı gördükten sonra yaptığımız hataları değerlendiriyoruz, eksik veya hatalı yaptığımız hareketler üzerinde çalışıyoruz. Genelde büyük hatalar dönüş kısmında oluyor. Antrenmanlarımızı yoğun bir şekilde bunun üzerinde şekillendiriyoruz. Haftanın bir günü ise kondisyon ağırlıklı çalışmalar yapıyoruz.

Lise eğitimini nasıl sürdürmek istiyorsun?

Şu an yedinci sınıf öğrencisi olduğum için önümüzdeki yıl hangi okula gideceğimi düşüneceğim. Spor okullarında eğitim almak öncelikli tercihim olacak tabii. Önümüzdeki yıl bir burs ya da destek gelebilir, onu da değerlendirebilirim.

‘Aris uluslararası başarılar elde edebilir’

Aris Tiryakiyan’ın antrenörü Cenk Öğüt, Türkiye’de yüzme sporunun son beş yıl içinde önemli bir atak yaptığını ve bunda, engelli sporcuların elde ettiği başarıların önemli rol oynadığını belirtiyor. Daha önce ilgi azlığı nedeniyle uluslararası düzeyde yüzücüler yetişmediğini ifade eden Öğüt, yüzme sporuna ilginin böyle devam etmesi durumunda, 2020 ve 2024 olimpiyatlarında Türkiye’den de başarılı yüzücüler çıkacağını söylüyor.

Aris’in de emin adımlarla profesyonel kariyere doğru yürüdüğünü belirten Öğüt, genç yüzücünün performansını şöyle değerlendiriyor: “Aris çok disiplinli ve çalışkan bir sporcu. Türkiye’de kazandığı şampiyonluklarla, başarılarının önümüzdeki yıllarda süreceğini çok net söyleyebilirim. 13 yaşında olduğu için şu an uluslararası yarışmalara ve olimpiyatlara katılamıyor. En büyük hedefimiz ve amacımız uluslararası dereceler kazanması. Aris’in bu tip zorlu yarışmalarda başarılı olacağına inanıyorum.”

 

 

Kategoriler

Toplum Spor Gençler

Etiketler

Spor


Yazar Hakkında

1992 İstanbul doğumlu. Agos Gazetesi Toplum Editörü. Ermeni toplumu gündemi, sosyal etkinlikleri ve yaşamı üzerine haberler yapıyor.