Şef Melkonian atalarının izinde 1000 kilometre yürüyecek

İngiliz Kraliyet Flarmoni Orkestrası'nın Şefi Vartan Melkonian uzun bir anma yolculuğuna hazırlanıyor. Şubat ayında kızı Veronica ile birlikte Türkiye’ye gelecek olan Melkonian, soykırıma uğrayan atalarının izinden giderek, Van’dan başlayıp Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta Birds’ Nest Yetimhanesi’nde sonlanacak 1000 kilometrelik hattı yürüyecek.

Muşlu bir Ermeni olan besteci ve şef Vartan Melkonian, 1915 soykırımında ailesini yitirdi ve Beyrut’ta bir yetimhanede büyüdü. Melkonian, “Walking for Armenia” (Ermenistan için Yürüyüş) projesi kapsamında yapacağı uzun yolculuğu Radikal Gazetesi’nde Serdar Korucu’ya anlattı. 

Melkonian, kızına ait olan bu fikir için harekete geçmeye bir sene önce karar verdiklerini, o günden bugüne Suriye’deki (IŞ)İD tehdidi başta olmak yolun tehlikeli bir hal aldığını fakat rotayı değiştirmeyeceklerini söylüyor. Melkonian ve kızının izleyeceği göç haritası üzerinde Kobani de bulunuyor. 

Melkonian ve kızının takip edeceği güzergah.

Sanatçı, projenin amacının ‘sevdiklerini tevazu ve incelikle anmak’ olduğunu söylüyor: “Ben ve kızım sadece atalarımızı hatırlayacağız. Tek yapmak istediğimiz  100 yıl önce herhangi bir iz bile bırakmadan ölen aile bireylerimizi anmak. Bunun için dünyanın dört bir yanından destek mesajları yağdı. Ve biz hepsine müteşekkiriz.”

"100 yıl önce benim atalarıma ne oldu?" 

Melkonian, ‘Yürüyüş sırasında bir mesajınız olacak mı?’ sorusuna şöyle cevap veriyor: 

“Benim politik, dini ya da felsefi bir mesajım olmayacak. Ben sadece yürüyüşümle hala içimde yanan soruları taşıyacağım: 100 yıl önce benim atalarıma ne oldu? Neden benim annem ve babam çok erken yaşlarda akrabalarını kaybedip, anavatanlarından, evlerinden uzakta bir yetimhanede yaşadılar?” 

1915 Soykırımı’nda ailesi öldürülen Melkonian’ın anne ve babası, Beyrut’taki mülteci kampında evlendi. 4 yaşındayken annesini kaybeden sanatçı, Danimarkalı misyonerlerin Birds’ Nest yetimhanesinde büyüdü.

www.walkingforarmenia.com sitesi üzerinden takip edilebilecek projeye  Kilikya Katolikosu I. Aram da bir mektupla destek verdi.




Yazar Hakkında