Dışişleri Bakanından kafa karıştıran açıklamalar

Anadolu Ajansı’na konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’na göre, ‘2015 olaylarında paralel yapı Türkiye’nin aleyhine çalışıyor.’ Çavuşoğlu, Doğu Perinçek'in, Büyük Daire'de 28 Ocak'ta görülecek davasına da katılması gerektiğini savundu.

Anadolu Ajansı’na açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, ‘paralel yapının Ermeni meselesinde bile Türkiye’nin aleyhinde çalıştığını’ iddia ederek, "2015 olayları, diğer olaylar... Türkiye’nin aleyhine ne kadar unsur varsa onlarla işbirliğine giriyorlar" diye konuştu.

Çavuşoğlu, ‘paralel yapının ABD’de Türkiye aleyhine kararlar alınması için yoğun çaba sarf ettiklerini, bu kişilerin bulundukları her yerde çok para da harcadıklarını’ savundu. 

Mevlüt Çavuşoğlu'nun Dışişleri Bakanı olmadan önce Ermeni meselesiyle ilgili aldığı pozisyonun tarihini okumak için tıklayınız. 

"Perinçek davaya katılmalı"

Çavuşoğlu, Ermeni Soykırımını inkar ettiği için İsviçre'de mahkum edilen, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Büyük Daire'ye taşıdığı davada taraf olan İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in, 28 Ocak'ta görülecek davaya katılması gerektiğini söyledi.

Perinçek'in Ergenekon Davası'ndan dolayı yurt dışı çıkış yasağı var. Çavuşoğlu, konuyla ilgili soru üzerine yurt dışı çıkış yasağıyla ilgili son kararı mahkemenin vereceğini söyledi:

"Doğu Perinçek'in 28 Ocak'ta Strazburg'daki mahkemeye katılmasını ben de arzu ediyorum. Bunu kendisine de telefon görüşmesinde söyledim. Bu konuda mahkemenin karar vermesi lazım. Süreç şu an Yargıtay'da ve Yargıtay'ın karar vermesi lazım. Biz Türkiye olarak bu davaya tarafız, tezlerimizi en iyi şekilde savunuyoruz. Davanın muhatabı olan Perinçek'in de davaya katılması lazım ama kararı mahkeme verecek."

Yunan Parlamentosu'nda Ermeni soykırımını inkarı suç sayan yasayla ilgili Türklerin yapacağı eylem için de Çavuşoğlu "Vatandaşlarımızın dünyanın her yerinde yapacağı barışçıl eylemleri destekleriz, demokratik haklarını kullanmasında destekleyici rol oynarız" dedi.