Erdoğan'dan Sarkisyan'a 24 Nisan mektubu: Çanakkale'de birlikte savaştık, beraber analım

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bu yıl “Ermeni Soykırımı’nı Anma Günü” olan 24 Nisan’da anılacak Çanakkale savaşlarının yıldönümündeki törenlere Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan’ı da davet etti.

24 Nisan Ermeni Soykırımının 100. Yıldönümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 102 dünya liderini Çanakkale Savaşının yıl dönümü vesilesiyle Türkiye’ye davet ettiklerini söyledi. Erdoğan’ın davet ettiği liderler arasında Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan da var. 

Milliyet Gazetesinden Serpil Çevikvan’ın bugün Erdoğan’ın Sarkisyan’a gönderdiği mektubu yazdı. “Sarkisyan’a Çanakkale mektubu” başlıklı yazı da Ankara’nın Çanakkale savaşlarının yıl dönümünü ses getirecek bir şekilde anmaya hazırlandığı ve 102 ülke devlet veya hükümet başkanlarına Çanakkale için davetiye gönderildiğini belirtti.

Erdoğan’ın Sarkisyan’a da bir davet mektubu gönderdiğine dikkat çeken Çevikcan, yazısında mektuba dair şu bilgileri verdi;

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’a da bir davet mektubu gönderdiğini öğrendik. Bir diğer dikkat çekici mektubun muhatabı da her yıl 24 Nisan günü, Ermeni soykırımı iddiaları konusunda yapacağı açıklamadaki dili Türkiye tarafından dikkatle takip edilen ABD Başkanı Barack Obama. Anzakların anma gününden iki gün önce, 23 Nisan’da, İstanbul’da bir “Barış Zirvesi” düzenlenmesi planlanıyor. 24 Nisan’da ise zirveye katılacak tüm devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla Çanakkale’de anma töreni düzenlenecek.

‘Birlikte savaştık’

Milliyet’e bilgi veren bir hükümet yetkilisi, Çanakkale anma törenlerine, 1. Dünya Savaşı’na katılmış bütün devletlerin yöneticilerinin en üst düzeyde davet edildiğini, Başbakan Davutoğlu’nun başbakanlara, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da cumhurbaşkanlarına birer mektup göndererek, “Çanakkale savaşlarının 100. yıldönümünde sizi aramızda görmekten mutluluk duyacağız” mesajını ilettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mektubunda, “barış” vurgusunun ön planda olduğu öğrenildi.

Aynı hükümet yetkilisi, davet gönderilen 102 devlet yöneticisi arasında Ermenistan Devlet Başkanı Sarkisyan’ın da olduğunu kaydetti.

Hükümet yetkilisi, "Çanakkale’de Mehmetçik saflarında savaşan ve şehit düşen askerlerin içinde çok sayıda etnik kökenden gençler bulunduğunu, bunların aralarından Ermenilerin de olduğu" belirtilerek, “Bir nevi birlikte savaştık, o yüzden Sarkisyan da davet edildi” ifadesini kullandı.

Kategoriler

Güncel Türkiye Diaspora