Türkiyeli Ermenilerden ‘Çanakkale’ tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Aliyev’le birlikte Çanakkale’de düzenleyeceği, Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan'ı da çağırdığı anmaya Türkiyeli Ermenilerden de tepkiler büyüyor. Özellikle sosyal medyada büyük tepki toplayan bu daveti, Türkiyeli Ermenilerle konuştuk.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Nisan’da Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’le birlikte Çanakkale’de 1915’te hayatını kaybedenler için bir anma töreni düzenleyecek. Erdoğan, düzenlenecek anma törenine Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan da dahil olmak üzere birçok devlet başkanını davet etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu daveti, Türkiye’nin Ermeni soykırımının yüzüncü yılı için politik bir stratejisi olarak değerlendirilirken, geçen yıl Ermenilere ilettiği taziye mesajının samimiyetinin de sorgulanmasına yol açtı. Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın davete nasıl cevap vereceği merak konusu. Zira Sarkisyan, Erdoğan’ın taziye mesajının ardından kendisini Ermenistan’daki soykırımın anıtına davet etmiş, 1915’te öldürülen Ermenileri orada anmasını talep etmişti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Aliyev’le birlikte Çanakkale’de düzenleyeceği anmaya Türkiyeli Ermenilerden de tepkiler büyüyor. Özellikle sosyal medyada büyük tepki toplayan bu daveti, Türkiyeli Ermenilerle konuştuk.

Silva Özyerli: ‘Erdoğan dalga geçer gibi’

Erdoğan’ın bu daveti bana itici geldi. Ben bunu dalga geçer gibi zafere vurgu yapma şeklinde okuyorum. Birilerinin ölümü, yokluğu üzerine kurulu bir zaferden bahsediyoruz. 1915’te Çanakkale savaşında birçok etnik kökenle birlikte savaştık, gazi de oldular, şehit de oldular diyorlar ama şimdiye kadar bunu neden demediler? Bir sene önce ortak acı diyen Erdoğan, şimdi kalkmış dalga geçer gibi Sarkisyan’ı en önemli gününde davet ediyor.

Misak Hergel: ‘Erdoğan Ermenistan’a gitmeli’

İlk aklımdan geçen, Sarkisyan’ın da bir davette bulunup, “Asıl biz sizi bekleriz. Önce siz gelin, sonrasına bakarız” demesi. Ben çok önemsemedim açıkçası, böyle gırgır bir cevap verse güzel olur diye düşündüm. Bildiğim kadarıyla 23 Nisan’da bir zirve toplantısı yapılacak, o kapsamda bütün dünya liderlerini Türkiye’ye davet ediyorlar ve bu yüzden de anmayı 24’ü çekiyorlar. Dolayısıyla tüm dünya liderlerine davet gönderiyorsa Ermenistan Devlet Başkanı’na da göndermek durumunda.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan farklı bir devlet adamı, farklı bir politikacı... Bilemiyorum, bu farklılığı yaratanlar danışmanlarıdır belki. Geçen yıl ‘1915 Taziyesi’yle şaşırtmış ve birbirine düşürmüştü Ermenileri; anlaşılan o ki, bu yıl da Sarkisyan’a gönderdiği, ‘24 Nisan’da Çanakkale’de Buluşalım’ mektubuyla yapmak istiyor aynı şeyi...

Haberi okuyunca aklıma ilk gelen, Sarkisyan’ın da cevaben şöyle bir şeyler yazması iyi olurdu oldu: ‘Baba, Çanakkale anması yapacak başka gün mü bulamadın allasen, o güne ‘Kısır Partisi’ koymuştuk biz; yoksa koşarak gelirdim vallaaa...’

Kayuş Çalıkman Gavrilof: ‘Terbiyesizce bir hamle’

Türkiye’nin 2015’i mümkün olduğunca sessiz, sakin geçireceğini düşünüyordum ama bu davet son derece terbiyesizce, riyakâr bir davranış. Hükümet bundan önce de Ermeniler için kritik olan tarihlerde suni bir gündem yaratarak dikkatleri üzerine çekti. Bunun örneklerini Rusya’da gördük. Bu davet siyasi bir strateji, böylece diğer ülkelerin devlet başkanları da Ermenistan’a değil, Türkiye’ye yönlendirmeye çalışıyor.

Garo Paylan: ‘Felaket es geçilmemeli’

24 Nisan 1915, Anzak askerlerinin Çanakkale’de karaya çıktıkları gün. Erdoğan’ın, ölen Anzak askerlerini anması önemli, ancak aynı gün aynı saatte 200 Ermeni aydın gözaltına alınıp öldürüldü; soykırımın başlangıcı oldu. Bir zamanlar ülkenin %20’sini oluşturan Ermenilerin başına gelen bu felaketi es geçen bir cumhurbaşkanının, o konuda söylediklerinin samimiyetini sorgulatır. 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında

1990 İstanbul doğumlu. Kültür sanat, müzik, insan hakları ve güncel politika haberleri yapıyor.