Gümrü katliamı: Rus Asker Ermenistan'da Rusya yasalarıyla yargılanacak

Gümrü’de yedi kişilik bir aileyi katleden Rus askerinin Ermenistan’da yargılanmasına karar verildi. Yargılama Rusya askeri mahkemesi tarafından yapılacak. Katledilen Avestisyan ailesinin hayatta kalan son üyesi, altı aylık bebek ise kurtarılamadı.

12 Ocak’ta birliğinden kaçarak Gümrü’de bir aileyi katleden Rus asker Valery Permyakov’un yargılanmasının Ermenistan toprağında yapılacağı açıklandı. Rusya Soruşturma Heyeti Sözcüsü Vladimir Markin’nın belirttiğine göre, yargılamanın Ermenistan’da yapılacak, fakat yargılama süreci Rusya yasaları çerçevesinde ve Gümrü’de bulunan Rusya askeri üssünde olacak. 

Avetisyan ailesini öldüren sanık Permyakov’un Ermenistan’da yargılanması için halk Gümrü ve Yerevan’da büyük çaplı protesto gösterileri yapmıştı.   

Ermenistan Ulusal Radyosu’nun (ArmRadio.am) aktardığına göre Asker Permyakov’un davasının soruşturma ve yargılama süreci, uluslararası yasaların düzenlediği ölçüde Ermenistan ve Rusya’nın birlikte çalışmasıyla yürütülecek. 

Gümrü Belediyesi, 20 Ocak’ta yaptığı açıklamada, vatandaşlar arasında yükselen gerilime değinmiş, “12 ocak’ta yaşanan korkunç hadise nedeniyle halkımız arasında yükselen gerilim halen tam olarak dinmiş değil. Gerilimi azaltmak için önlemlerin alınması büyük önem taşıyor” açıklaması yapmıştı. 

6 aylık bebek de kurtarılamadı

Katliama uğrayan Avetisyan ailesinin hayatta kalan son ferdi, altı aylık bebek Seryozha Avetisyan da 19 Ocak itibariyle hayatını kaybetti. Yerevan’da St. Mary Hastanesi’nde bakılan bebek, bıçak darbeleri almış ve ağır yaralı olarak hastaneye getirilmişti. Seryozha’yı hayata döndürmeye çalışan doktor ekibi, ‘Uzmanların tüm çabalarına rağmen bebeğin hayatını kurtarmanın mümkün olmadığını’ belirtti.  

Saldırıda altı aylık bebeğin, ebeveynleri, 2 yaşındaki ablası, teyzesi, büyükannesi ve büyükbabası hayatını kaybetmişti.



Yazar Hakkında