Kılıçdaroğlu, Perinçek’in yanında

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Perinçek’in Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde görülecek olan davasına ilişkin konuştu: “Sayın Perinçek’in açıkladığı bir düşünceden dolayı yargılanmasını doğru bulmuyoruz. Düşünce özgürlüğü denen bir kavramın arkasında hep beraber durmalıyız. Bütün çağdaş dünyanın durması gerekiyor. Bu bağlamda görüşülecek olan davanın olumlu sonuçlanması kanısındayım.”

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos, Ermeni Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan, Süryani Katolik Patrikvekili Yusuf Sağ,  Süryani Ortodoks Kilisesi Mor Filiksinosu Metropolit Yusuf Çetin ve Türkiye Museviler Hahambaşı İzak Haleva ile Sait Halim Paşa Yalısı’nda bir araya geldi. 

Ruhani Liderlerle yapılan görüşmeye CHP Genel Başkan Yardımcıları Murat Özçelik ve Sezgin Tanrıkulu ile CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın, İstanbul Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ve  CHP’den Talin Ergüneş’de katıldı.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, yemek çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

‘Sorunlarını dinledik’

“Büyük ölçüde sorunlarını dinledik. Sorunların bir kısmının yasalardan bir kısmının ise uygulamalardan kaynaklandığını aktardılar. CHP olarak hiç kimsenin yaşam tarzına müdahale etmemeyi, hiç kimseyi inancı ve etnik kimliğinden dolayı sorgulamamayı temel ilke edindiğimiz Türkiye Cumhuriyeti’nde, 77 milyon yurttaş olarak huzur ve barış içinde yaşamak istediğimizi dile getirdik. Aktardıkları sorunların bazıları milletvekili arkadaşlarımız tarafından Parlamentoda dile getirilecek. Uygulamadan kaynaklı bazı sorunlar var onların da çözülmesi için hep birlikte çalışacağız. Dile getirilen pek çok sorun var. Kullanılan dilde yaşanan, nefret söylemi bağlamında ele alınan sorunlar var. Aydın olan insanların, yüreğinde insan sevgisi olan insanların bütün bu sorunlara karşı duyarlı olması gerekiyor.”

Perinçek davası 

“Sayın Perinçek’in açıkladığı bir düşünceden dolayı yargılanmasını doğru bulmuyoruz. Düşünce özgürlüğü denen bir kavramın arkasında hep beraber durmalıyız. Bütün çağdaş dünyanın durması gerekiyor. Bu bağlamda görüşülecek olan davanın olumlu sonuçlanması kanısındayım.”

‘Milletvekilliği konusunu talep gelirse değerlendiririz’

Kılıçdaroğlu, CHP'nin genel seçimde azınlık cemaatlerden milletvekili aday gösterip göstermeyeceği sorusuna “Bu konuda henüz karar vermiş değiliz. Kişiler bağlamında bir değerlendirme yapmak çok erken böyle bir talep olursa elbette değerlendiririz" cevabını verdi.

 ‘Yunanistan seçimleri son derece güzel’

Kemal Kılıçdaroğlu, Yunanistan'daki seçim sonuçlarını ise 'son derece güzel' şeklinde değerlendirdi; “Aynı dünya görüşünü paylaşan bir siyasi partinin Yunanistan’da başarı kazanması elbette güzel.”

Ruhani liderler konuştu

Yemeğin ardından ruhani önderlerden Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos ve Ermeni Patrik Genel Vekili Başepiskopos Ateşyan, yemekten açıklama yapmadan ayrıldılar. Türkiye Musevileri Hahambaşı İzhak Haleva, Süryani Ortodoks Kilisesi Mor Filiksinosu Metropolit Yusuf Çetin ve Süryani Katolik Patrikvekili Yusuf Sağ ise gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye Musevileri Hahambaşı İzhak Haleva, “Sayın Kılıçdaroğlu’nun daveti üzerine yemeğe katıldık. Aramızda çok güzel sohbet oldu. Ülkemiz için, dini azınlıklar olarak nasıl katkıda bulunabiliriz ve bu şekilde ülkemizin güzelliği, geleceği için ne yapabiliriz konuları konuşuldu. Cemaatlerin herhangi bir sorunu olup olmadığı konuşuldu. Özel bir sorunumuz yoktu. Tanrı hepimizin yardımcısı olsun”

‘Milletvekili olmasını temenni ediyoruz’

Süryani Ortodoks Kilisesi Mor Filiksinosu Metropolit Yusuf Çetin, “Sorunlarımızı dile getirdik. Tekrar söylüyoruz , biz bu ülkede bir aileyiz, dinlerimiz, mezheplerimiz, soylarımız değişik olabilir ama hepimiz bu ülkenin insanlarıyız. Bu ülkenin asli unsurlarıyız, hepimiz aynı geminin içindeyiz. Yalnız bizim değil birçok insanın sorunları olabilir ama inanıyoruz ki hep birlikte hareket ederek, iktidarıyla muhalefetiyle, sorunlarımızı halledeceğimize inanıyoruz. Ülkemizin birlik beraberliği için, kalkınması için dua ediyoruz. Ortadoğu ve dünya barışı için dua ediyoruz. Hepimize görev düşüyor. Her toplumun kendi sorunları var. Mesela biz 86 yıldan sonra yeniden anaokulu açtık, kilise yapmak işitiyoruz hükümet ve belediye başkanı da bize yardımcı oluyor. Hükümet de muhalefet de bizlere yardımcı oluyor. Mecliste bir milletvekilinin olmasını temenni ediyoruz. Biz de vergi veriyor askerlik yapıyoruz.”

Süryani Katolik Patrikvekili Yusuf Sağ, “Ruhani liderler olarak her zaman her yerde herkesle, milletimizin ülkemizin selameti için dua eden insanlarız. Sakın ve sakın bizi hiçbir partinin elemanları olarak görmeyin. Biz tüm partilerin adamlarıyız. Çünkü gerçekten çok kritik bir dönemden geçiyoruz. Özellikle etrafımızda yaşanan olaylar. Atlantik’in azgın dalgalarıyla çarpışmakta olan bir vapurdayız. Bu vapur batarsa hepimiz batarız. Ama batmayacağız. Milletvekilliği meselesi genel başkanların takdirine bağlıdır. Böyle bir talep gelirse konuşuruz. Ama biz din adamları olarak politikanın dışındayız. İncil’de bir ayet vardır, ‘Sezar’ınki Sezar’a Allah’ın ki Allah’a’ Sezarlar oturup düşürürler.”



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.