Tokatlıyan’ı bunlar mı kiraya verecek?

Surp Pırgiç Hastanesi Vakfı Başkanı Bedros Şirinoğlu, Üç Horan Vakfı yöneticilerinin karıştığı skandalı anlattı. Şirinoğlu’nun iddiasına göre, vakfın bir yöneticisi, bazı mülklerden elde edilen kira gelirini eksik göstererek aradaki farkı şahsi hesabına aktarıyor.

Hakkında yolsuzluk iddiaları olan yönetim Tokatlıyan’ı nasıl kiralar?

Geçen hafta yapılan VADİP toplantısında konuşan Surp Pırgiç Hastanesi Vakfı Başkanı Bedros Şirinoğlu, Beyoğlu Üç Horan Kilisesi Vakfı yöneticilerinin karıştığı bir skandal hakkında kendisine ulaşan bilgileri anlattı. Şirinoğlu’nun aktardığına göre, vakfın bir yöneticisi, bazı mülklerden elde edilen kira gelirini eksik göstererek aradaki farkı şahsi hesabına aktarıyordu. 30 yıldır vakfın başında bulunan ve adlarının sıkça bu gibi yolsuzluklara karıştığına dair birçok iddia bulunan Üç Horan yönetiminden bu son iddia karşısında henüz bir açıklama yapılmazken, Ermeni toplumundan, Üç Horan yönetiminin Tokatlıyan Han’ın kiralanmasında benzer usulsüzlükler yaşanmaması için şeffaflık çağrısı yükseliyor.

Başka iddialar da var

Vakfın bir yöneticisinin karıştığı usulsüzlükle ilgili duyumlar toplum içinde de sıkça konuşuluyordu. Bir iddiaya göre, vakıf yöneticisi, vakfa ait olan ve cafe/bar olarak kullanılan bir işyerini vakıftan kendi adına 1500 TL’ye kiralıyor ve daha sonra 15 bin TL’ye bir başkasına devrediyordu. Yine iddiaya göre, aradaki, aylık 13 bin 500 TL vakıf yerine yöneticinin kalıyordu.

Samatya Surp Kevork Kilisesi eski başkanı Melkon Karaköse, artık kimsenin Apik Hayrabetyan başkanlığındaki yönetime güveni kalmadığını ifade ederek, mevcut yönetimin şu anda teklif toplanan Tokatlıyan İş Hanı hakkında da tasarrufta bulunmaması gerektiğini ifade ediyor: “Bu yönetim Tokatlıyan’ı kiraya vermesin. Çünkü 6 Şubat’ta yapılan seçimin iptali için devam eden mahkeme var. En azından bu mahkemenin sonuçlanmasını beklemeliler. Haklarında böylesi iddialar varken, böyle bir ortamda daha şeffaf olmaları lazım. Bir kurul oluşturulsun, pazarlıkları o kurul yapsın.”

Toplum zarar görür

Surp Pırgiç Hastanesi başkanı Bedros Şirinoğlu ise, kendisine bilgiyi ulaştıran ve Üç Horan Vakfı çevresinden olan kişinin adını veremeyeceğini, ancak bilginin güvenilir olduğunu ifade ediyor. Tokatlıyan Han’ın kiraya verilmesine ilişkin toplumda rahatsızlıklar bulunduğunu kaydeden Şirinoğlu, “Yönetimin, toplumu bilgilendirmesi lazım. Güvensizlik var. Tokatlıyan’ın sözleşmesinin âkil insanların içinde olduğu bir komisyonca yapılması uygun olur. Cemaatin burada söz sahibi olması gerek.  En azından 20 yıllık kira sözleşmesi yapılacak, bu durumda ileride zarara uğramamak için şartları iyi belirlemek lazım” diyor.