"Siz bu toprakların asli çocuklarısınız"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Çarşamba akşamı Ankara’da azınlık Ermeni, Rum, Süryani, Keldani, Bulgar ve Musevi kurumlarının temsilcileriyle biraraya geldi.

Toplatının açılış konuşmasını yapan Davutoğlu, özetle şunları söyledi: 

“Tarihin acı hatıralarını anmak yerine, onları hiç unutmadan, onlarla yüzleşmekten kaçınmadan, adil bir hafızayı, hepimizin acılarını paylaştığımız, hepimizin sevinçlerini ve güzel tarihi geçmişi andığımız ortak bir kültürü oluşturmak durumundayız. Kırılmaların, dışlanmaların yaşandığı dönem geride kaldı. Eminim 12 yıldır, Türkiye'de bu anlamda nasıl özgürlükçü yeni bir anlayışın inşa edilmekte olduğunu görüyorsunuz. ''Kim ki tarihimizi, ortak tarihimizi reddedecek şekilde belli kültürleri, dini gelenekleri dışlar, ötekileştirir, aslında kendi geleneğine de ihanet etmiş demektir. Kim ki vatandaşlık kimliğinin ötesinde, salt azınlık kavramı üzerinden bir şekilde vatandaşlar arasında 'esas vatandaş', 'ikinci sınıf vatandaş' ayrımı yapar, o devletin temeline dinamit koymuş olur.

20. yüzyılın ilk yarısında yaşanan kırılmalar dolayısıyla, Türkiye’den yurt dışına giden vatandaşlarımızı Türkiye davet eder. 1915 olayları, 6-7 Eylül olayları dolayısıyla da olsa, dönüp baktıklarında bir kaynak olarak Türkiye’yle ilgili aidiyet bilincinin hissedilmesine önem veririm. Onlar bizim Diasporamızdır, yabancı Diaspora değil.

Azınlık kavramını, bazı uluslararası hukuk metinlerinde Lozan’da olsa da, sosyal hayatta ortadan kaldırmaya kararlıyız. Siz bu toprakların asli çocuklarsınız. Dışarıdan gelmediniz, dışarıya gitmeyeceksiniz. Bu gelenekler bu topraklarda yaşadı, bu topraklarda yaşamaya devam edecek. Bu bilinçle, hep beraber asli unsur olduğumuza inandığımızda, o acı hatıraları ya da bugünkü dışlanmışlıkları aşabiliriz.”

Kapalı kısım

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun azınlık kurumlarıyla biraraya geldiği toplantının basına kapalı kısmı, olumlu bir havada geçti. Cemaat ve vakıf temsilcileri, bilhassa gayrımenkullerin devri konusunda yaşanan sorunlara dikkat çektiler. Davutoğlu, vakıflar yönetmeliğinin en kısa zamanda ele alınacağının altını çizdi. Ayrıca, Türkiye’deki nefret söyleminden örnekler de gündeme getirildi. Başbakan Davutoğlu, “Nefret söylemine hepimizin karşı olması gerekir” diye konuştu. Ermenistan, İsrail ve Yunanistan ile yaşanan sorunların, Türkiye’deki inanç gruplarını da olumsuz etkilediği dile getirildi.

Başbakan Davutoğlu, “Dışarıdaki irtibatlar yüzünden, kimse suçluluk psikolojisine girmesin” diye konuştu. Emeni Diasporası ile ilgili yaşanan gelişmeler konusunda, “Ermeni Diasporası, düşman Diaspora değil, bizim Diasporamız” diyerek, “Diaspora açılımımız devam edecek” ifadesini kullandı.  Kültürel miras, özellikle de Ermeni kültüründen kalan mirasla ilgili yaşanan sıkıntılara da değinen Davutoğlu, “Kültürel miras, bizim mirasımızdır” diye konuştu.

Yeşilköy’de yapılacak olan Süryani kilisesi ile ilgili arazi sorunları da, toplantıda dile getirildi. Davutoğlu, “Bu konuda, Süryani kilisesi için ne gerekiyorsa yapacağız” sözünü verdi. Keza, Bomonti Mıhitaryan Okulu’yla ilgili yaşanan sıkıntılarla da  ilgileneceğini ifade etti.

Başbakan Davutoğlu, Türkiye-Ermenistan sınırının açılması tartışmalarına da değindi. “Ermeniler, bir tek reyondan bile çekilseydi, sınır açılabilirdi. Ancak bu konuda bir direnç oluştu” dedi. “Türkiye Ermenileri, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinden etkilenmesin” diye de ekledi.

Davutoğlu, 1915’le ilgili tartışmalara da değinerek, “Düşünceyle ilgili özgürlükler arasında, hiyerarşi kurmamamız lazım. Ermenilerin yaşadığı acıyı hissediyoruz” diye konuştu. Ermeni, Rum, Yahudi lobileriyle ilgili açıklamalar da toplantıda gündeme getirildi. Davutoğlu, bu konuda da “Lobiler kolektif suç üretiyorsa, buna karşı çıkmamız gerekir” görüşünü dile getirdi. Çanakkale anmasının 24 Nisan’da yapılması konusunda da, “Anmanın özellikle o tarihe getirilmesi söz konusu değil. Anzak anması zaten o tarihte yapılıyordu” dedi.

Yemeğe katılanlar

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yetvart Danzikyan

Jamanak Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ara Koçunyan

Paros Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mayda Saris

Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı Başkanı Bedros Şirinoğlu

Karagözyan Yetimhanesi Vakfı Başkanı Dikran Gülmezgil

Ortaköy Surp Asdvadzadzin Kilisesi Vakfı Başkanı İskender Şahingöz

Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzade

Rum Vakıfları Dayanışma Derneği (RUMVADER) Başkanı Andon Parizyanos

Vakıflar Genel Meclisi Azınlık Vakıfları Temsilcisi Toros Alcan

Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi Pastörü Kirkor Ağabaloğlu

Beyoğlu Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi Vakfı Başkanı Sait Susin

Bulgar Vakfı Başkanı Vasil Liaze

Bomonti Mıhtaryan Vakfı Başkanı Rita Nurnur

Yeniköy Panayia Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Laki Vingas

Şalom Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas

Hahambaşılık Müşaviri Adil Anjel

İzmir Rum Ortodoks Vakfı Başkanı Teodora Hacudi

Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı Başkan Yardımcısı Herman Baliyan

Kadıköy Rum Ortodoks Kiliseleri, Mektebi ve Mezarlığı Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Kostas Kiracopulos

İskenderun Ortodoks Cemaat Vakfı Başkanı Can Teymur

Balıklı Rum Hastanesi Vakfı Başkanı Dimitri Karayani

Beyoğlu Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi Vakfı Başkan Yardımcısı Kenan Gürdal

Ressam Lolita Asil

Süryani Katolik Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Münir Üçkardeş

Düşünce Platformu Üyesi Tatyos Bebek

Ressam Artin Demirci

Maral Müzik ve Dans Topluluğu Genel Sanat Yönetmeni Garbis Çapkan

Panayia Kilisesi Vakfı Başkanı Yorgo Papaliaris

Surp Agop Ermeni Hastanesi Vakfı’ndan Erman Halaçoğlu

Keldani Katolik Kilisesi Vakfı Başkanı Yusuf Basmacıoğlu

Süryani Katolik Vakfı Başkanı Katif Araz

Panayia Kilisesi Vakfı Başkanı Yorgo Papaliaris

Malatya HAYDER yönetim kurulu üyesi Hosrof Köletavitoğlu

Getronagan Lisesi Vakfı Başkanı Harutyun Ebeoğlu

Kalfayan Yetimhanesi Vakfı Başkanı Diana Kamparosyan

Dersim Ermenileri Derneği Başkanı Cem Halavurt

Sason-Bitlis Ermenileri Derneği Başkanı Aram Demir

Sivas Ermenileri ve Dostları Derneği Başkanı SebuhKoçak

İş Kadını Vartuhi Küçükmısırlıyan

Yeni Şafak Gazetesi Yazarı Markar Esayan

İş Kadını Anahit Bozacıyan

 

 

Kategoriler

Güncel Azınlıklar



Yazar Hakkında

Yetvart Danzikyan

KARDEŞÇESİNE