BERCUHİ BERBERYAN

Bercuhi Berberyan

KAPLUMBAĞA

Bu erkekler çok oluyor artık

Bir gün gelecek, bütün dünyayı kadınlar yönetecek. Biz görmeyeceğiz tabii, ama bir gün mutlaka olacak bu. Bakalım o zaman erkekler sürdürebilecekler mi bu zorbalığı, bu tahakkümü, bu vahşeti. Çok oluyorlar artık, böyle devam edemez, etmemeli. Ne demek yahu, cinsel dürtülerini zapt edememek? Her canının çektiği kadına sahip olmak? Siz hiç bir erkeğe tecavüz eden kadına rastladınız mı? Onların cinsel dürtüleri yok mudur? Niye saldırmazlar? Ya da vahşice, sapıkça kesip biçmezler? Niye kadınlar erkekleri dövmezler? Güçleri mi yoktur? Belki rastlanıyordur tabii, ama tek tük. Ayrıca, güçsüz de olsalar zekâları var, isterlerse gözlerini çıkarır, ısırırlar, koparırlar en zayıf taraflarını. Ki bence o en zayıf tarafın tek seferde kesilip atılması, tecavüzcülere verilecek en doğru cezadır, idam midam para etmez. Eskiden idam cezası varken cinayet işlenmez miydi?

Şimdi burada birileri kesin “Kadınlar da cinayet işlemiyorlar mı?” diye düşündü. İşler tabii ama mutlaka bir tahammül sınırını aşma durumu vardır. Ben sineği, böceği bile öldürmem, dışarı atmaya çalışırım ama biri çocuğuma tecavüz etse ne yapardım acaba? Evet, tahmin ettiniz. Özgecan kızın durumu, herkes gibi benim de üstüme üstüme geldi bu günlerde. Kışkırtıcı sosyal paylaşımlar bir yandan, televizyon bir yandan... Her yerde o olay konuşuluyor; öyle mi yapmış, böyle mi yapmış, anası ne demiş, babası ne demiş, kim yardım etmiş, nasıl etmiş... Uyanık vahşiler, nereden öğrenmişlerse, kızcağız mücadele ederken yüzünü tırmaladı diye, tırnaklarında DNA bırakmamak için ellerini kesiyorlar.

Sözde, niyeti asla tecavüz etmek değilmiş, kız öyle durup dururken çemkirince sinirlerine hâkim olamamışmış. Yalan. Hem ne fark eder? Boyuna bir şeylerine hâkim olamama meselesi var. Erkektir o, olamaz. Sen kadın olarak daima erkeklerin bir şeylerine hâkim olamamalarına meydan vermeyeceksin. Ne demiş ünlü feylesof Nihat Doğan, “Öyle mini etekler falan giyip sonra da tecavüz ettiler diye bas bas bağırmayacaksın.” Kapalı kızlara kimse sataşmıyor sanki.

Konuyu tartışırken, dincilik-laiklik zıtlaşmasına bağladılar bir ara. Yok mu ya, hep bu laiklik dayatmasından geliyor bunlar başımıza, dincilerin aklından bile geçmez, onlar Allah’tan korkar. Sanki laikler Allahsız. Bak, bu kızcağız iffetini korumak için öldü diye şehit sayılacakmış, Cübbeli Hoca’ya göre. O Cübbeli Hoca ki, Avrupa’da kaldığı bir otelde porno film izlediği afişe olmuştu birkaç yıl önce, ve de “Ben kendi kızımı bile kucağıma alıp severken tahrik olurum” diyen görüntüleri dolaşıyor paylaşım sitelerinde. Amanın ne zapt edilmez cinsel güç bu (!) Artık, yalansa, günahı bu lafları çıkaranın boynuna...

Bu meseleler dinle, örtünmekle falan çözülmez. Gidin de bakın, vapurlarda, metrobüslerde, o tepeden tırnağa kapalı kızlar nasıl açıktan açığa ve fütursuzca fingirdeşiyorlar oğlanlarla. Geçenlerde bir gün metrobüste, öyle alnına kadar kapalı bir kızla, bir oğlan tam karşımda ayakta duruyorlardı. Çocuk kıza, düşmesin diye hafifçe sarılmıştı, kızsa bir elini çocuğun gömleğinden içeri sokmuştu. Etraftakilerin ters bakışlarına, ters bakışlarla cevap verdi yol boyunca. İşte tahrik etmek böyle olur. Sakın yanlış anlaşılmasın, bunlar bana hiç dert değil, ben özgürlükten yanayım ama boşuna ahkâm kesmesinler, kadınlar açılıp, erkekleri tahrik ettikleri için tecavüze uğruyorlar diye. Bir de “Bunlar yalnız bizim ülkemizde mi oluyor sanki? Amerika’da da boyuna tecavüz olayları yaşanıyor” diyenler var. Biliyoruz. Manyak ve sapık her yerde aynıdır. Ama bu, bizim ülkemizdekileri hoşgörmemizi gerektirmiyor. Ayrıca, kabul edelim ki kadına şiddet en çok Doğu’da görülüyor, üstüne üstlük bir de ensest olayı var. Anadolu köyleri ensest, tecavüz kurbanlarıyla dolu. Seslerini çıkaramaz, dayağı yiyip otururlar. Hamile kalırlarsa da öldürülürler. Araştırsınlar, çıkarsınlar bunları meydana. Teşhir etsinler, cezalandırsınlar, ama benim dediğim gibi... Öyle beş gün kapalı bir yerde tutmakla olmaz.

“Ah, eğitim” deyince “Üniversite mezunları da eşlerine şiddet uyguluyor” diyorlar. İster tecavüz, ister dayak, işin özü şiddet. Okumak değil, eğitim diyoruz, aileden başlayan eğitim. Annesinin babasından dayak yemesini göre göre, korku ve travmayla, annesi ağlarken ona sarılıp ağlayarak büyüyen erkek çocuklar bile büyüyünce eşlerini dövüyorlar. Ve o eskiden dayak yiyen kaynanalar, oğullarına engel olmuyor. Niye? İnanmış bir kere; o erkektir, yapar. Hayır efendim, yapamaz.

Ayrıca bu cinsin cinsel iştahına da ezelden beri aklım ermez. Nasıl olur da savaşın ortasında, ya da bazen işkence olsun diye yapabilirler bu işi? Yok yok, bu acaip durumu sonunda kadınlar çözmeli. Bir gün mutlaka bunu başaracaklar.