Ermenistan’da tuhaf bir siyasi düello

Sarkisyan ve Tsarukyan arasındaki mücadeleyi Ermenistan’da bir şeyler değişebilir umuduyla izleyen Ermenistanlılar, 17 Şubat akşamüstü yayılan bir haberle şoke oldular. Habere göre, Sarkisyan ve Tsarukyan, Taşnaksutyun Partisi’nin aracılığı ile bir araya gelmiş, barışmışlardı. Taşnaksutyun adına konuşan Ağvan Vartanyan, görüşmeyi kabul ediyor, fakat görüşmeyle ilgili detay vermiyordu.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, 13 Şubat’ta yaptığı parti grup toplantısıyla, hızla rahatsızlığa dönüşecek bir sürecin başlangıç işaretini verdi. Toplantının ana konusu, Müreffeh Ermenistan Partisi (MEP) ve lideri Gagik Tsarukyan’ın siyasi faaliyetlerine son verileceğinin açıklanmasıydı.

Yaptığı açıklamalarla, kendi tabanı da dahil tüm yurttaşları şaşırtan Sarkisyan, “ Siyasi platformu, bu tip adamlardan temizleyeceğiz, Ermenistan sirk değildir” çıkışıyla, bugüne kadar Tsarukyan’ın yapıp ettiklerine göz yumduğunu, iyi davrandığını, artık bu devrin kapandığını, Tsarukyan’ın ülke için bir bela olduğunu belirterek, “Şu an yaşananlarda, benim de sorumluluğum var, kabul ediyorum. Ona bu kadar anlayış göstermem yanlıştı” dedi.

Sarkisyan’ın konuşması sert ve hakaretlerle doluydu: “Halkın ona koyduğu ‘Dodi Gago’ (Dod, konuşma dilinde ‘aptal’ anlamına geliyor; fakat Tsarukyan, ‘Dod’ adı verilen bir kapta yemek yediği için, çocukluğunda kendisine bu adı koyduklarını söylemişti) lakabını bile ben yasakladım; yanlış yaptım, şimdi bu yanlışı düzelteceğiz, sabır bardağı taştı.”

Sarkisyan, konuşmasının sonunda atacağı adımlardan da bahsederek, Tsarukyan’ın acilen Ermenistan Milli Güvenlik Kurulu üyeliğinin iptal edileceğini, bugüne kadar kaçırdığı vergiler ve işlediği diğer suçlar hakkında da soruşturma başlatılacağını söyledi.

Tsarukyan’ın Cevabı

Sarkisyan’ın çıkışının ardından 13 Şubat sabahı, Tsarukyan, “Sözüm o adama değil, halkadır” diye başlayan bir konuşma yaptı. Konuşmasında kısaca, Ermenistan’ın günden güne kötüye giden ekonomisinin sebebinin hükümet olduğunu, Ermenilerin artık daha fazla dayanamadıklarını ve bu gidişe son vermeyi istediklerini söyledi.

Tsarukyan, “Ben hiçbir zaman klasik bir siyasetçi olmadım. Gözümün önünde yıpranan halka yardım edebilmek için çabaladım. İçinde bulunduğumuz durumda, ticaret mafyalaşmış, dış göçün arttığı en yüksek dönemi yaşıyoruz. Türkiye ve Azerbaycan, bizimle dalga geçiyor. Kumarhanelerin sayısı, neden günden güne artıyor? Karabağ ve Ermenistan sınırından her gün şehit haberleri geliyor. Bugün, Levon Der-Bedrosyan, Raffi Hovhanisyan ve birçok kanaat önderi  ile görüştüm; hepimiz şu an, meseleleri bir ucundan tutup durumu düzeltme çabası içinde olmalıyız” dedi.

Sarkisyan’a nazaran daha sakin ve yumuşak bir üslupla bir konuşan Müreffeh Ermenistan Partisi lideri Tsarukyan, “Benim milletvekilliğimi de düşürmeye çalışacaklar, biliyorum; ama benim için esas olan milletimin desteğidir” diyerek, kendisi için yapılan suçlamaları kabul etmedi ve halkı birleşmeye  çağırdı: “Ermenistan’da bu hükümetten kurtulmadan refaha varamayız, erken seçimlere gitmeliyiz.” Tsarukyan, konuşmasında bazı gizli görüşmeleri de deşifre etti: “Bana, anayasal değişiklikleri desteklersem cumhurbaşkanlığı görevine getirileceğim söylendi, fakat ben bu kirli sistemin içine girmek istemedim.”

Tsarukyan’ın konuşmasından sonra, 15 Şubat’ta toplanan Ermeni Milli Kongresi, Müreffeh Ermenistan Partisi ve Miras Partisi başkanları, 20 Şubat’ta Opera Meydan’ında toplanacaklarını, Ermenistan halkının da bu mitinge büyük katılım göstermesini beklediklerini söyleyen açıklamalarda bulundular.

Muhalefetin belediyeye yaptığı miting başvurusu, beklendiği gibi olumsuz cevap aldı. Belediyeden izin çıkmadığı için, mitingin nerede ve nasıl yapılacağına henüz karar verilmiş değil.

MEP Basın Sözcüsü Dikran Urikhanyan, “Bu miting partimizin değil, halkın mitingidir. Belediyenin yarattığı yapay sorunlar hiçbir şeyi değiştirmez. Halk, bu mitingi istiyor; sokaktaki konuşmaları dinleyin, sosyal ağlardaki paylaşımlara bakın, bu miting olacak” dedi.

Sarkisyan’ın bu çıkışının asıl nedeni olarak, Tsarukyan’ı güçsüzleştirmek ve yalnızlaştırmak olduğunu düşenler bir şekilde haklıydılar. MEP milletvekillerinin evlerinde, parti bürolarında ve sahibi bulundukları firmalarda yapılan kontroller sonucunda, yaklaşık 20 kişi gözaltına alındı.

Milletvekillerinden Melik Manukyan, Garo Garabetyan, Aragadz Akhoyan, Grigor Markaryan ve Harutyun Karagözyan, partiden istifa edeceklerini açıkladılar. MEP’in milletvekili sayısı, iki gün içinde 36’dan 31’e düştü. Tsarukyan’ın evlerinde ve şirketlerinde çalışan güvenlik ekibi de dağıtıldı.

 Sırada, Tsarukyan’ın milletvekilliğinin iptali olduğu konuşuluyor. MEP milletvekillerinden Vartan Oskanyan, Naira Zohrapyan ve diğer milletvekilleri, böyle bir durum karşısında oturma eylemi ve açlık grevine gideceklerini söylüyorlar.

Şok barış

Tüm bu gelişmeleri, Ermenistan’da bir şeyler değişebilir umuduyla izleyen Ermenistanlılar, 17 Şubat akşamüstü yayılan bir haberle şoke oldular.

Habere göre, Sarkisyan ve Tsarukyan, Taşnaksutyun Partisi’nin aracılığı ile bir araya gelmiş, barışmışlardı. Taşnaksutyun adına konuşan Ağvan Vartanyan, görüşmeyi kabul ediyor, fakat görüşmeyle ilgili detay vermiyordu. Aynı gün, daha erken saatlerde Taşnaksutyun Partisi’nden Armen Rustamyan, tarafları “barıştırmak” için çalıştıklarını söyleyerek, “Barışmamaları, ülkede savaş olacağı anlamına geliyor, zaten sözlü bir savaş var” demişti.

Cumhuriyetçi Parti’nin grup sözcüsü Vahram Bağdasaryan ise, “Barıştırmak isteyenler var, ama bu ancak bir ateşkes olur. Tsarukyan’ın kendi işiyle meşgul olması gerektiğini anlayana kadar, büyük bir şey beklemeyin” şeklinde konuştu.

Ermenistan basınında geniş yer bulan bir diğer haber ise, dünyaca ünlü milyarder Samvel Karapetyan’ın, bu “barıştırma operasyonu”nun Rusya’dan Ermenistan’a özel olarak gelmiş olduğu yönündeki sözleri. Karapetyan, hem Moskova, hem de Ermenistan’daki siyasi güçlere yakınlığıyla tanınıyor.

18 Şubat sabahında Tsarukyan’ın yaptığı açıklama, MEP destekçilerini hem üzdü, hem desteklerini bundan sonra sürdürüp sürdürmemeleri konusunda düşündürmeye başladı. “Doğrusu, siyasi yollar ile hakkımız aramak. Kan dökülsün, insanlar hayatlarını kaybetsin istemiyoruz, beklenen miting olmayacaktır” diyen Tsarukyan, Ermenistan’da yeşeren “devrim” ümitlerini, bu kez tamamen yerle bir etti. Tsarukyan’ın Sarkisyan ile uzlaşması, halkın gözünde çok puan kaybettirdi diye düşünülüyor. Bu açıklamadan sonra, partiden yeni istifaların olacağı beklentisi de var.

 



Yazar Hakkında