Kobane'ye dördüncü peşmerge grubu yolda

IŞİD'le savaşan YPG'ye destek için Türkiye üzerinden Kobani'ye giden peşmerge birliklerinin dördüncüsü yarın yola çıkıyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü ise, permergenin Irak Kürdistanı'ndan Kürtler ve Araplar arasında ayrımcılık yaptığını iler süren bir rapor yayımladı.

Dördüncü peşmerge birliği yine Urfa üzerinden Kobani'ye geçecek.

Suriye’nin kuzeyindeki Kobani kentinde, IŞİD kuşatması ve saldırılarına karşı direnen Kürt silahlı gücü YPG’ye destek için bu kente gidecek olan dördüncü peşmerge birliğinin yarın yola çıkacağı öğrenildi. 

Irak’taki bölgesel Kürdistan yönetimine yakınlığıyla bilinen Rûdaw sitesine konuşan, Kobani’deki peşmerge komutanlarından Tuğgeneral Muslih Zebari, yarın saat 17.00’de dördüncü peşmerge birliğinin Erbil Uluslararası Havalimanı’ndan Urfa’ya, oradan da Kobani’ye geçeceğini söyledi.

Tuğgeneral Zebari, Kobani’de bulunan üçüncü birliğin ise görevi devrettikten bir gün sonra (28 Şubat) Kürdistan Bölgesi’ne döneceğini belirtti.

150 kişiden oluşan üçüncü peşmerge birliği 16 Ocak’ta hava yoluyla Urfa’ya, oradan da kara yoluyla Kobani’ye geçmişti.

İkinci peşmerge birliği de 28 Ekim’de Kobani’ye giden birinci peşmerge birliğiyle görev değişimi yapmıştı.

IŞİD'e karşı savaşan ilk peşmerge birliği de görevini yeni birliğe devrederek, 4 Aralık’ta Erbil’e dönmüştü. 

Peşmerge ayrımcılık yapıyor iddiası 

Euronews'den Gizem Adal'ın haberine göre, İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Irak’ın kuzeyinde Peşmerge güçlerinin Kürtler ve Araplar arasında ayrımcılık yaptığını öne sürdü. Örgüt yayımladığı raporda, IŞİD’den geri alınan köylerde sadece Kürtlerin evlerine geri dönmelerine izin verildiğini savunuyor. 

Bölgedeki Araplar kontrol noktalarında zaman zaman ayrımcılıkla karşılaştıklarını söyledi: “Kontrol noktalarında “Bu adam Arap, bu adam Kürt” diyorlar. Eğer Kürt ise sorun yok, girebilir. Ancak Arapsa, büyük problem oluyor.”

Irak’ın Ninova eyaletinde yaşayan Kürtler ise IŞİD’in saldırıları nedeniyle çok sayıda Arabın bölgeden kaçtığını ifade etti: 

“Burada hiç Arap kalmadı. Kaçtılar. Bu yüzden de evlerinde kaldık.”

“Peşmerge güçleri beni Araplara ait bir eve götürdü ve orada kalabileceğimi söyledi.”

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne ayrımcılık iddiaları konusunda uyarıda bulundu: “Kürt güçleri Irak’ın kuzeyinde kontrolleri altında bulunan bazı bölgelerde uyguladıkları kısıtlamaları azaltmaya başladı. Ancak bu kısıtlamalar diğer bölgelerde hala devam ediyor.”

Erbil merkezli Kürt bölgesinin güvenliğini sağlayan Peşmerge, IŞİD saflarında bulunmayan ve militanlarla işbirliği yapmayan Araplara sık sık insani yardımda bulunuyor.

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında