Gümrü Katliamı’nda yargılama krizi

12 Ocak’ta, Gümrü’de bulunan Rus askeri üssünden kaçan ve 6 kişilik Avetisyan Ailesi’nin tümünü öldüren asker Valery Permyakov’un yargılanması konusunda hâlâ bir gelişme yok.

Gümrü askeri üssünde tutulduğu iddia edilen Permyakov’un yargılanmasının ne zaman başlanacağına dair kesin bir bilgi verilmemesi, Avetisyan Ailesi’nin yakınlarının sabrını taşırdı.

Ailenin akrabaları, 23 Şubat günü Şirak bölgesindeki savcılığa giderek durumun gidişatını öğrenmeye çalıştılar; cevap alamayınca, Savcı Rafi Aslanyan’ın odasına girdiler. 

Cinayetin üzerinden 40 gün geçmesine rağmen, bir adımın atılmadığına dikkat çeken aile fertleri, Şirak Savcılığı’nın Ermenistan Başsavcısı Kevork Kostanyan’ı çağırmasını ve sorulara Kostanyan’ın yanıt vermesini istediler.

Başsavcıya tepki

Permyakov’un gözaltına alınmasından sonra, Ermenistan Başsavcısı Kostanyan, Ermenistan ve Rusya arasındaki askeri antlaşmanın, suçlunun Ermenistan’da yargılanmasına izin vermediğini belirtmişti. Kostanyan, 14-15 Ocak’taki Gümrü’deki protesto gösterilerinde ise tepkiler üzerine, Rusya’ya bu konuyla ilgili bir başvuru yapacağına söz vermişti.

Şirak Savcısı Aslanyan, ailenin yakınlarına şikâyet dilekçesi yazmaları için yol gösterip, “Acınızı anlıyorum, ama bu olay ile Şirak Savcılığı’nın kesinlikle ilgisi yok” diyerek, dilekçenin başsavcılığa ulaştıracağı sözünü verdi. Konuşmasını bitirdikten sonra, insanlara odasından çıkmasını söyleyen Aslanyan’ı dinlemeyen aile yakınları için polis çağrıldı. Polis ve aile yakınlarının uzun süren konuşmalarından sonra, aile, savcılığı terketmeyi kabul edip, basın mensupları ile konuştu: “Kostanyan’a sorularımızı cevaplaması için zaman veriyoruz” diyen aileye, henüz bir yanıt gelmiş değil.

Avetisyan Ailesi yakınlarının aklını meşgul eden en büyük soru, Permyakov’un nerede bulunduğu ve Kostanyan’ın Rusya’ya yolladığı mektubun içeriği. Böyle bir mektubun gönderilmemiş olabileceğini düşünenler de var.

Sorular yanıtsız

Başsavcılık yetkilileri, 3 Şubat’ta Rusya’ya resmî bir başvuru yaptıklarını, 24 Şubat’ta ise başvurunun Rusya tarafından gündeme alındığını açıklamış, fakat basının içerik hakkındaki sorularına yanıt vermemişlerdi. Başsavcılık, Ermenistan tarafından gönderilen başvuruyu, ilk soruşturmaya dair gizli bilgiler içerdiği sebebiyle açıklamıyor.

 

 

Etiketler

Gümrü Rusya cinayet


Yazar Hakkında