100. yılın ilk filmi ‘1915’ yolda

ABD yapımı ‘1915’ adlı psikolojik gerilim filminin, bu yıl 22 Nisan’da ABD’de gösterime girmesi planlanıyor. Garin Hovannisian ve Alec Mouhibian’ın beraber yazıp yönettiği filmin başrollerinde Simon Abkarian, Angela Sarafyan, Sam Page, Nikolai Kinski ve Jim Piddock var.

Sadece bir günü anlatan filmin konusu, basın bülteninde şöyle özetleniyor: “24 Nisan 2015’te, Ermeni Soykırımı’nın 100. yılında, Simon ismindeki bir tiyatro yönetmeni, Los Angeles Tiyatrosu’nda, soykırım kurbanlarına ithafen bir oyun sahneler. Bir tarafta tiyatronun önünde toplanmış protestocular, diğer tarafta bir dizi gizemli kazanın oyuncular arasında yol açtığı panik, bize Simon’ın işinin düşündüğümüzden daha çetrefilli olduğunu gösterir. Üstelik, geçmişin hayaletleri her yanı sarmıştır bile. Tiyatro oyununun yaratmaya çalıştığı sihir, ancak aktörlerin, özellikle Simon’ın bilmecelerle dolu eşi Angela’nın gerçeklerle yüzleşmesiyle mümkün olacaktır.”

‘1915’in yazarlığını ve yönetmenliğini Alec Mouhibian ile paylaşan Garin Hovannisian’ın, ‘Family of Shadows’ (Gölgelerin Ailesi) adlı bir anı kitabı bulunuyor; bazı denemeleri ve öyküleri ise Los Angeles Times ve New York Times’ta yayımlandı. Slate ve The Weekly Standard’a yazan Alec Mouhibian ise, son olarak ‘Heal America’ (Amerika’yı İyileştir) adlı bir belgeselde rol aldı. ‘1915’ filminin yapım şirketi olan Bloodvine Media’yı kuran ikili, ilk uzun metraj filmleriyle ilgili olarak şunları söylüyor: “Hikâyemiz, 1915’ten 100 yıl sonra, dünyanın diğer ucunda geçiyor. Bu, inkârla ilgili bir film. Geçmiş görmezden gelindiğinde ne olduğunu, onunla yüzleştiğimizde ne olacağını gösteriyor. Ermeni Soykırımı’nın 100. yılında hep beraber geçmişle yüzleşmeye hazırız.” Sosyal medyada #EndYourDenial (İnkâra Son Ver) ‘hashtag’iyle sesini duyurmaya hazırlanan filmin, sadece Ermeni Soykırımı’na değil, geçen yüzyılın bütün soykırımlarına ışık tutmayı amaçladığı açıklandı. 

Müzikler Tankian’dan

Filmde, Simon karakterini Fransalı Ermeni oyuncu Simon Abkarian canlandırıyor. Son olarak Fatih Akın’ın ‘The Cut’ (Kesik) filminde izlediğimiz Abkarian, 2006 yapımı James Bond filmi ‘Casino Royale’de ve Atom Egoyan’ın ‘Ararat’ında rol aldı. Filmin oyuncuları arasında, ‘Alacakaranlık’ serisinden tanıdığımız, Yerevan doğumlu oyuncu Angela Sarafyan ile Altın Küre ödüllü ‘House of Cards’ dizisinin oyuncularından Sam Page de var.

‘1915’in müziklerini, System of a Down grubunun vokalisti, Grammy Ödülü sahibi müzisyen Serj Tankian yapıyor. “1915 travma, belirsizlik ve sihir unsurları taşıyan bir film” diyen Tankian, filmin bu tanıma uyan ruhunu yansıtan müzikal bir dünya yaratacağını açıkladı. 

Kategoriler

Kültür Sanat Sinema



Yazar Hakkında

1989 İstanbul doğumlu. Ermeni dili ve kültürü, yaşam, popüler kültür, müzik ve sinema haberleri yapıyor.