Bakan kadınları patatese benzetince

Ermenistan Tarım ve Köy İşleri Bakanı Sergo Karapetyan’ın 25 Şubat’ta Şiraz bölgesinde köylüler ile yaptığı görüşme sırasında kırdığı pot, 8 Mart Kadınlar Günü yaklaşırken gündeme damgasını vurmuş durumda.

“Patatesi istediğimiz fiyata satamıyoruz” diyen köylülere Karapetyan’ın verdiği “İstedikleri zaman satmıyorsunuz, saklıyorsunuz. Sonra alıcı da fiyatı düşürüyor ya da hiç almıyor, bozuk bu mal diyor. Alıcı geldiğinde malı vereceksin, kızını ilk isteyene vereceksin, aynı onun gibi, saklamayacaksın” yanıtı vermesi ülke içinde şaşkınlığa ve protestolara sebep oldu.

26 Şubat’ta Parlamento binasını önünde toplanan bir grup, “Ermenistanlı kadınlardan özür dile” “Bakan, patates ve kadın arasındaki farkı bilmez misin?”  “Senin çocuğunu da mı patates büyüttü” “Kızının ona patates dediğinden haberi var mı?” dövizleri ile protesto gösterilerinde bulundurlar. 

Ermenistan Tarım ve Köy İşleri Bakanı Sergo Karapetyan

Göstericilerden biri konuşmasında “Tüm dünya kadın-erkek eşitliğinde büyük yol alırken, bizi Ermenistan’da bir bakanın patates ile kıyaslaması büyük hakaret” dedi. Parlamento önüne çürük patatesler seren eylemcilerin arasında erkeklerin de olması kadınlar tarafından coşku ile karşılandı.

Protesto bittiğinde katılımcılarının yanına gelen Sergo Karapetyan neden sözlerinin yanlış anlaşıldığını anlamadığını, kimseyi üzmek ya da yaralamak gibi bir hedefi olmadığını söyledi. “Sözlerimin üzdüğü insanlardan özür diliyorum, kadınlar ne kadar saygı duyduğumu bilmenizi isterim, şimdiden kadınların 8 Mart Kadınlar gününü kutluyorum” dedi. 

“Çiçek dediklerinde de tepki vermeli”

Elvira Meliksetyan (Armenia Woman Resource Center)

Bir bakanın bu tip sözler söylemesi çok üzücü, kanunda yer alan eşitlik maddesini hiçe sayıp aklından geçtiği gibi konuşabilmek çok yanlış. Kadını alınıp-satılan bir mala, patatese benzetebilmek, bu anlayışı açıklayacak kelime bulamıyorum.

Anna Gevorgyan (Kadın Hakları Konusunda çalışmalar yapan araştırmacı-yazar)

Bu tip yaklaşımlar halk tabanında olabilir, ama bakanın vazifesi halkı biraz yukarı çekmek, ona örnek olabilmek. Patatesi bir tarafa bırakalım. “Kız almak” “kız vermek” tabirleri kullanabiliyor bir bakan dahası tüm bu alış-verişi patates alış-verişine benzetiyor. Bakın burada daha tehlikeli birşey var “Kadınlar çiçektir” denildiğinde de sevinmemelisiniz. Sizi durmadan birşeylere benzetmelerine karşı çıkmalısınız, çiçek de değilsiniz, papates de, insansınız, bireysiniz.” 

Etiketler

Kadın hakları


Yazar Hakkında