Ateşyan: Raporla seçim olmaz

Başbakan Davutoğlu ile Ankara’da gerçekleştirilen toplantıda Patriklik seçimlerinin hala yapılmamasının gündeme gelmesi üzerine Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın geliştirdiği “Patrik Mutafyan için ‘görevini yapamaz haldedir’ yönünde bir tıbbi rapor gelmesi halinde seçimler yapılır” formülüne Patrik Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan itiraz etti. Ermenistan’da yayın yapan hetq.am sitesine konuşan Ateşyan, “Tarihte böyle bir şey daha önce hiç olmadı. Bir sağlık raporu nasıl bir patriği görevinden alabilir?” dedi.

Geçtiğimiz hafta hetq.am sitesine beyanat veren Ateşyan, patriklik seçimi hakkında değerlendirmelerde  bulundu. “24 Nisan’a kadar İstanbul’da patriklik seçimleri gerçekleşmeyecek” diyen Ateşyan’a göre Patriklik seçimleri ruhani kurulun kararıyla gerçekleşebilir ve seçim için yalnızca bu kurul başvuru yetkisine sahip. Toplam 10 üyesi olan ruhani kurula kendisinin başkanlık ettiğini söyleyen Başepiskopos Ateşyan, Türkiye Cumhuriyeti tarafından meşrulaştırılmış bu kurulun kiliseye dair sorunların çözülmesi konusunda tam yetkiye sahip olduğunu ifade etti ve bu yetkiler arasında Patriklik seçiminin de olduğunu vurguladı. 

Patrik Vekili, “Başvuracak mıyız? Başvurmayacak mıyız? Bu bizim kararımızdır. Patrik vekili mi seçeceğiz? Yoksa patrik mi seçeceğiz? O ruhani kurulun kararıdır.” dedi.

Setrak Davuthan’ın Anayasa Mahkemesi’ne başvurarak Patriklik seçimlerine dair toplumun yaşadığı rahatsızlığı yargıya taşıdığının kendisine hatırlatılması üzerine Ateşyan, “Bu onun yetki alanına girmiyor ve hiç kimsenin böyle bir yetkisi yoktur. Bu konu yalnızca ruhani kurulun yetkisi altındadır ki o da patrik vekili seçme kararı almıştı” şeklinde konuştu.

“Patrik raporla görevden alınmaz”

Başepiskopos Aram Ateşyan, Patrik II. Mesrob’un sağlık durumuna dair açıklamalar yapmanın doğru olmadığını söyledi. “Tarihte böyle bir şey daha önce hiç olmadı. Bir sağlık raporu nasıl bir patriği görevinden alabilir? Yarın bir gün birkaç kişi sağlık durumu iyi olan bir patrik hakkında da rapor hazırlayarak; psikolojik sağlık sorunları yaşadığını belirtebilir ve kendisini görevden alabilir. Böyle anlamsız şeyler bizim umurumuzda değil ve böyle şeyleri devlet de kabul etmez. Devletin kabul etmesi söz konusu olduğunda ise bu kez biz kabul etmeyeceğiz. Patrik raporla görevinden alınamaz.”

Ruhani kurul’un patriklik seçimi için başvuruda bulunma kararı aldığını hatırlatan Ateşyan zamanlama hakkında ise net konuşmadı. Ateşyan, “Günü bilmiyorum ve bilemem de.  En azından 24 Nisan’ın geçmesini istiyorum. Bugün başvursam bile ondan sonra en az altı ay sürecek, bir günlük iş değil bu” dedi.

Ateşyan, patriklik seçimlerini fazla ertelemek istemediklerini söylüyor ve bu durumun böyle olmasını devletin istediği de tamamen dedikodu: “Hangi karar alınmışsa bizim cemaatimiz üyeleri tarafından alınmıştır, devletin bu noktada hiçbir dahli yok. Biz onun bunun konuşmalarını dinlemekten bıktık. Keşke zamanında bazıları bu süreci engellemeseydi ve seçim de zamanında yapılsaydı.”

Ne Yerevan’a ne de Gelibolu’ya gidiyor

Patrik Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan, 24 Nisan’da İstanbul’da düzenlenecek bir Badarak ayinine riyaset edecek. Ne Yerevan’da soykırım anmasına katılacak ne de Gelibolu’da Çanakkale şehitleri için yapılan anma törenine. Patrik Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan “Çanakkale anmaları için bana herhangi bir davet gelmedi. Gelse de gitmem. Çünkü aynı gün burada bir ayinimiz var” dedi.

Kategoriler

Toplum Kilise



Yazar Hakkında