En renkli muhalif, baskıya dayanamadı

Ermenistan bugünlerde sürpriz bir “geri çekilme” haberiyle çalkalanıyor. Sarkisyan’ın muhaliflerinden Tsarukyan, siyaseti bırakma kararı aldı. Rejimin vergi soruşturmalarına ve baskınlarına göğüs germek zorunda kalan ve vazgeçmeyeceği mesajlarını veren siyasetçinin bu sürpriz kararı “Servetini siyasete feda etmek istemedi” yorumlarına neden oldu.

18 Şubat sabahını Müreffeh Ermenistan Partisi (MEP) Tsarukyan’ın taraftarları  liderlerinden gelecek “protestolara başlıyoruz” işaretini beklerken, o resmi bir açıklama yaparak “Kan dökülsün istemiyorum” dedi ve siyasete son verdiğini açıkladı. Şaşkınlık yaratan  açıklamanın ardından parti oldukça kan kaybetti. Başkanlığı devralan Naira Zohrapyan “Biz muhalefet partisi olmayı sürdüreceğiz” dedi.

Bu sürpriz gelişmenin ipuçları asında haftalar önce görülmüştü. Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, 13 Şubat’ta parti grup toplantısında, Müreffeh Ermenistan Partisi (MEP) ve lideri Gagik Tsarukyan’ın siyasi faaliyetlerine son verileceğini, “bu belaya” daha fazla tahammül göstermeyeceğini söylemişti. “ Siyasi platformu, bu tip adamlardan temizleyeceğiz, Ermenistan sirk değildir” çıkışı herkesi şaşırtmış, açık bir savaş ilanı gibi algılanmıştı. 

Vergi soruşturmaları ve baskınlar

Sarkisyan hızla tüm dediklerini yaptı, Tsarukyan’ın Ermenistan Milli Güvenlik Kurulu üyeliğini iptal etti, vergi kaçakçılığı  gerekçesiyle soruşturma başlatılması emrini verdi. Sarkisyan’ın çıkışının ardından, o günlerde Tsarukyan, “Sözüm o adama değil, halkadır” diye başlayan bir konuşma yaptı. Konuşmasında kısaca, Ermenistan’ın günden güne kötüye giden ekonomisinin sebebinin hükümet olduğunu, Ermenilerin artık daha fazla dayanamadıklarını ve bu gidişe son vermeyi istediklerini söyledi.

Tsarukyan, “Benim milletvekilliğimi de düşürmeye çalışacaklar, biliyorum; ama benim için esas olan milletimin desteğidir” diyerek, hakkındaki  suçlamaları kabul etmedi ve halkı birleşmeye  çağırdı: “Ermenistan’da bu hükümetten kurtulmadan refaha varamayız, erken seçimlere gitmeliyiz.” Miting yapamaya kalkıştı ancak belediyeye yapılan miting başvurusu, beklendiği gibi olumsuz cevap alınca, belirsizliklerle dolu bir süreç yaşandı. 20 Şubat’ta yapılması hedeflenen mitinge bir kaç gün kala MEP milletvekillerinin evlerinde, parti bürolarında ve sahibi oldukları firmalarda yapılan kontroller sonucunda, yaklaşık 20 kişi gözaltına alındı.

İstifalar başladı

Tsarukyan’ın evlerinde ve şirketlerinde çalışan güvenlik ekibi de dağıtıldı 5 milletvekili partiden istifa etti, bu ilk dalga istifalar gün geçtikçe daha da çoğaldı.İlk dalgada istifa edenler vergi ve kriminal suçlar ile ilgili sicili bulunan ve ilk “korkanlardı”.  Ancak MEP milletvekillerinden Vartan Oskanyan, Naira Zohrapyan ve diğer milletvekilleri, son ana kadar Tsarukyan’a destek çıktılar, hatta milletvekilliği düşürülürse oturma eylemi ve açlık grevine gideceklerini söylediler. Ancak Tsarukyan, Sarkisyan’ın verdiği “Ya siyasetten çekil, ya da senin tüm zenginliğini bitiririz” mesajını almış ve kararını çoktan vermişti. Siyasetten çekilecekti. 

MEP partisinin son dönemde Sarkisyan ve Cumhuriyetçiler için riskli bir oluşum olduğu için “temizlenmesi” kararı verildiği açık olsa da ilk akla gelen Tsarukyan’ın bu mücadeleyi verememesinin en önemli sebebinin kaybedecek çok şeyi olması ve bu sahip olduklarını pek de masum yollar ile elde etmemesi. Ermenistan ihtiyacı olan değişimi Tsaukyan ile elde edemeyeceğinin farkında, yeni bir lider ise şu anda henüz görünmüyor.

Gagik Dzarukyan  ve “Müreffeh Ermenistan”

2003 yılında Müreffeh Ermenistan partisini kuran ve başkanlığını yapan Gagik Tsarukyan, şu an Ermenistan’ın en büyük sermayeye sahip işadamı. Uzmanlar, onu meydanlara indiren asıl sebebin, mevcut ekonomik düzenin kendi sermayesini de tüketeceği korkusu olarak görüyordu. Yerel seçimlerde oldukça iyi sonuçlar elde eden  Tsarukyan, şu anda mal varlığını da kullanarak seçildiği bölgelerde ve kendi yaşadığı Kotayk kantonunda seçmeni memnun edebiliyor.  1989 yılından itibaren ticaret ile uğraşan Tsarukyan, şu anda bünyesinde yaklaşık 30 şirketin bulunduğu “Multi Grup Holding’in” yönetim kurulu başkanı.

Ermenistan Olimpiyat Komitesi başkanı olan, 59 yaşındaki Tsarukyan aynı zamanda profesyonel bir güreşci. Ermenistan’a 1996 yılında Dünya Güreşi Birinciliği ve 1998 Avrupa Şampiyonluğu Birinciliği kazandırmış.



Yazar Hakkında