Ayşe Hatun Önal Ganeşa’nın huzurunda

Her yeni Ayşe Hatun Önal şarkısı, iyi olsun kötü olsun, bir daha ve bir daha dinleme arzusu uyandırmıştır. Kötü bir elektro örneği olan ‘Çeksene Elini’ dalga geçilesiydi ve sanıyorum bu şarkı Tarkan’a ait olsaydı bu kadar yerden yere vurulmazdı.

Yine de biz ziyadesiyle geçtik dalgamızı ve biz dalga geçtikçe bu şarkı popüler kültürün ayrılmaz bir parçası haline geldi. ‘Çeksene Elini’nin klibinde, sırtında Victoria’s Secret mankenlerinin taşıdığı melek kanatlarıyla podyumda bir ileri bir geri yürüyerek, bizim unutmamaya çoktan yemin ettiğimiz onun bir manken olduğu gerçeğini, Önal bir daha hatırlatmayı tercih etmişti. Biz de ‘mankenden bozma’ bu şarkıcının sesinin teknolojik mucizelerle iyileştirildiğine inanıp, hepimizin sözlerini ezbere bildiği bu şarkıyı canlı yayında söylesin, detone olsun diye can attık.

‘Sustuysam’dan bu yana

2008’de ‘Sustuysam’ isimli ilk albümünü çıkardı, albümün ilk şarkısıysa ‘Kalbe Ben’di. ‘Sarılmandan belli kırıcan mı belimi’nin bizde uyandırdığı bayağılık hissi bir anda ‘kalbe ben bir yol verebilsem, ne yanda durulur ne yanda uyanır, bilmeden gider ben’ ile akıl karışıklığına büründü. Üstelik bu karanlık ve anlaşılmayan sözlerin yazarı da bizzat oydu. Önal’ın, dünyaya düşen bir uzay aracının içinden çıkan disko topu kafalı, çocuk boylarında bir uzaylıyla yaşadığı garip ilişkiyi anlatan bir klip bile çekildi bu şarkısı için. Gitar ve keman ezgileriyle bezeli elektro house türündeki bu albüm çıktığında, Hande Yener  ‘benden başka Türkiye’de adam akıllı elektro yapan kimse yok’ diye bağırıyordu. Ayşe Hatun Önal ise bu çığırtkanlıktan uzak, sessiz sakin söyledi şarkılarını. Önal’ın bu albümle başlayan iyileşmesi, belki de uzaylı çocuk klibinden mütevellit, çoğunluğun gözünden kaçtı.

‘Çak Bir Selam’ single’ıysa adı üstünde tek şarkılık bir albümdü. Gündelik hayatta kullanılan ‘selam çakmak’ tabirinin marşvari bu düzenlemesi dillere pelesenk olsa da, Önal’ın son şarkısı ‘Güm Güm’ kadar ses getirmedi. Cem Yılmaz’la ilişkisinin magazine düştüğü günlerde çıkan ‘Güm Güm’ doğal olarak birçok dedikoduyu da beraberinde getirdi. Şarkının başarısı Cem Yılmaz’ın aslı olmayan desteğine yoruldu örneğin. ‘Güm Güm’de Önal’a eşlik eden, dağılan Sakin grubunun vokalisti Onur Özdemir, Önal’la çalıştığı için resmen topa tutuldu. Ama bu sefer yapılan iş hakikaten o kadar iyiydi ki, ‘en iyi ben bilirimciler’ Önal’ın yoluna taş koyamadı. Şimdi de herkesin kafasında ‘bu kadına ne olmuş ya rabbim!’ sorusu olsa da Ayşe Hatun Önal’ın ‘iyi’ işler çıkarması yeni bir şey değil.

Yeni bir başlangıç

İyi işler çıkarması yeni bir şey olmasa da, yeni bir başlangıç yaptığına inanıyorum Önal’ın. ‘Güm Güm’ün ara introsunda geçen ‘şante caya guru caya guru Ganeşa’ sözleri ‘Guru Ganeşa’ya inanıyorum’ anlamına geliyor. Hindu tanrılarından biri olan Ganeşa, Hinduizm’de yeni bir işe başlamadan önce ilk ibadet edilen Tanrı. Belki de Önal, kulağa mantra tınısı veren bu sözlerle hepimizin önünde yeni bir başlangıç yaparak Ganeşa’ya dua ediyordur, kim bilir.



Yazar Hakkında

1989 İstanbul doğumlu. Ermeni dili ve kültürü, yaşam, popüler kültür, müzik ve sinema haberleri yapıyor.