Sarkisyan başkanlık sistemini beğenmedi

Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan, parlamenter sisteme geçişi sağlayacak anayasal reformlar konusunda çalışma başlattı.

Yaklaşık bir sene önce anayasal değişiklik için düğmeye basılan Ermenistan’da, başkanlık sistemi yerine parlamenter sisteme geçiş  için çalışmalara başlandı. Başkanlık süresi 2018’de dolacak olan Sarkisyan, geçtiğimiz günlerde hükümetinin hazırladığı anayasal reformlarla ilgili ülkenin siyasi partileriyle görüştü. 

Radio Free Europe’da yer alan habere göre, Sarkisyan, hükümete bir komisyon kurma görevi verdi. Komisyonun parlamenter sisteme geçiş için siyasi partilerle görüşüp bir taslak hazırlanması bekleniyor.  

Anayasa için referandum 

Venedik Komisyonu, geçen sene şekillenen anayasa tasarısıyla ilgili olumlu eleştirilerde bulunmuş, yeni anayasanın ‘demokrasiyi güçlendireceği, yargının bağımsızlığı ve insan haklarının korunması konusunda gerekli koşulların sağlanabileceğini’ belirtmişti.  

Muhalefet partilerinden Devrimci Ermenistan Federasyonu (ARF) anayasal değişikliğe sıcak bakarken, Müreffeh Ermenistan Partisi (BHK) ve Ermenistan Ulusal Kongresi (HAK) ve Miras Partisi, reforma eleştirel yaklaşıyor. 

Anayasal reformların ulusal ölçekte bir referandumla oylanacağı belirtildi.

 

 



Yazar Hakkında