ÇHD’den İzmir Barosu’na: ‘Soykırım yalanı’ demek suçu gizleme çabası

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir Şubesi, İzmir Barosu'nun 9 Nisan'da yapmayı planladığı "Ermeni Soykırım İddialarına Karşı Yüzyıllık Yalana Son!" başlıklı panele tepki göstererek, soykırıma yalan denmenin, soykırım suçunu ve suç delillerini gizleme çabası olduğunu belirtti.

Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şubesi (ÇHD) İzmir Şubesi, İzmir Barosu tarafından 9 Nisan'da baronun konferans salonunda düzenleyeceği "Ermeni Soykırım İddialarına Karşı Yüzyıllık Yalana Son!" başlıklı panele, basına gönderdiği yazılı açıklama ile tepki gösterdi. Açıklamada, "Bir hukuk örgütü olarak İzmir Barosu, ceza hukukunun çok az tartışılan 'Soykırım ve Soykırım suçu' konusunda panel yapmış olsa idi bu durum tabi ki yadırganmazdı. Ancak bir hukuk örgütü soykırım gibi insanlığa karşı suç kategorisinde yer alan bir suç konusunda resmi ideolojinin payandalığını ve ulusalcı zehrini afişe etmeye kalkınca bu konuda bir açıklama yapmak zorunlu hale geldi" denildi. Panelde verilmek istenen mesaja ilişkin "Bundan yüzyıl önce Osmanlı Devleti yönetimindeki Ermenilere karşı 'Ermeni Tehciri' adı altında planlanan ve uygulanan faaliyetin adı soykırımdır" denilerek, soykırımın toplu cinayet olduğu vurgulandı. 

“Suçların aklanmasına izin vermeyeceğiz”

Dernek açıklamasında, "Panel yaparak soykırıma yalan demek, soykırım suçunu ve suç delillerini gizleme çabasıdır. En hafif ifade ile suçu ve suçluyu övmektir. İzmir barosu bu panelle ırkçı düşüncelerle geçmişte işlenen ağır suçların aklanması çabası içinde olduğunu göstermiştir" denildi. Açıklama, "Değerli Ermeni meslektaşlarımız Krikor Zohrap, Kaspar Çarez, Harutyan Şahrigyan; Bizler İzmirli avukatlar olarak geçmişte sizlere ve mensubu olduğunuz Ermeni halkına karşı işlenen suçların aklanmasına ve soykırımın unutulmasına izin vermeyeceğiz. Üyesi olduğumuz Baromuz adına Ermeni halkından özür diliyoruz" denildi.

9 Nisan'da gerçekleşecek panelde Onur Öymen, Serkan Ekiz ve Mehmet Perinçek'in konuşacağı açıklanmıştı.  

 

Kategoriler

Güncel Türkiye



Yazar Hakkında