‘Hayat Ağacı’ yeniden sahnede

Çıplak Ayaklar Kumpanyası ve Freiburg Şehir Tiyatrosu’nun ortak projesi ‘Hayat Ağacı’ 16 Nisan Perşembe akşamı Moda Sahnesi’nde gösterilecek.

Çıplak Ayaklar’dan Mihran Tomasyan ve Duygu Güngör ile Freiburg Tiyatrosu’ndan Anna Böger ve Viola Hasselberg’in birlikte kurguladıkları performansta, sanatçılar kendi tarihlerini ve aile hikâyelerini birbirleriyle paylaşıyor. Projenin tohumları, Tomasyan ve Hasselberg’in 2011 yılında Ermenistan ve Beyrut’a yaptıkları gezi esnasında ekilmiş. 2013 yazında İstanbul’da bir araya gelen sanatçılar, provalarda ilk olarak birbirlerine aile hikâyelerini anlatmaya başlamış ve ardından birçok yeni hikâyeyi ve aile yadigârı obje bulup provalara getirmiş.

‘Tarihsel olaylar ile kişisel deneyimlerin birleştiği nokta’yla ilgilendiklerini söyleyen sanatçılar, Birinci Dünya Savaşı’nda Türkiye’nin müttefiki olan Almanya’nın, Ermeni Soykırımı’nın en yakın tanığı olduğunu ve Türk-Alman-Ermeni üçgeninde ortak bir tarih bilinci ve tarihyazımının eksik olduğunu vurguluyorlar. Performansta Ermeni Soykırımı’ndan İkinci Dünya Savaşı’na ve oradan da günümüze kadar uzanan bir zaman diliminin yer aldığı performansta, kişisel aile öyküleri, çelişkili perspektifler ve tarihyazımları bir araya getirilirken, biyografik araştırmalar ve kurgusal malzeme iç içe geçiriliyor.

8 Nisan’da Freiburg Tiyatrosu’nda sahnelenen oyun 11 Nisan Cumartesi akşamı Berlin’deki Maxim Gorki sahnesinde de gösterilecek. Bu sezonun İstanbul’daki tek gösterimi ise 16 Nisan Perşembe akşamı 20.30’da Moda Sahnesi’nde yapılacak. 

Kategoriler

Kültür Sanat Dans



Yazar Hakkında