Almanya'dan 1915 yorumu: Hükümet bu konuya karışmıyor

Almanya Hükümeti, Ermeni Soykırımı’na yine ‘katliam ve tehcir’ dedi, konunun uzmanlar ve tarihçiler tarafından değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Hükümet Sözcüsü Vekili Christiane Wirtz, Berlin'de Federal Basın Merkezi'nde soruları yanıtladı. 1915’le ilgili bir soru üzerine Wirtz, "Almanya hükümeti bu konuya karışmıyor. Bu konunun uzmanlar ve tarihçiler tarafından değerlendirilmesi lazım ve değerlendiriliyor. İlgili devletler tarafından zaten değerlendiriliyor" dedi. 

Wirtz, hangi değerlendirmenin doğru olup olmadığıyla ilgili hakemlik yapmayacağını vurguladı. 

Dışişleri Bakanı Martin Schaefer de Türklerin ve Ermenilerin bu sorunu birlikte çözmesi gerektiğini belirterek iki ülkenin de bu konuda çok farklı düşündüğünü söyledi.

Tarihin araştırılmasının bir dayatma olmaması gerektiğini belirten Wirtz bu çalışmanın uzmanlara, tarihçilere ve ilgili ülkelere düştüğünü kaydetti. Wirtz bunun Alman hükümetinin vazifesi olmadığını söyledi.  

Wirtz, Papa'nın Ermeni Soykırımı”açıklamasıyla ilgili yorum yapmaktan da kaçındı.

24 Nisan oturumu

1915’in 100. yılı vesilesiyle, 24 Nisan’da Alman Federal Meclisi’nde bir saatlik bir oturum düzenlenmesi kararlaştırılmıştı. Bu oturumda oylanması öngörülen karar taslağında Soykırım kelimesinin geçip geçmeyeceği konusunda iktidar ve muhalefet partileri arasında bir tartışma yaşanmıştı.

Tasarıdan soykırım sözcüğünün çıkartılmasını eleştirenler arasında Almanya Ermeniler Merkez Konseyi, Hıristiyan Birlik Partileri CDU ve CSU ile Sosyal Demokrat Parti SPD ve Almanya Süryani Birliği bulunuyor

 

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında