Yerevan 24 Nisan'a hazır

Yerevan, 23 ve 24 Nisan’da ülke tarihinin en büyük anma etkinliğine ev sahipliği yapacak. Soykırımın 100. yılı için yapılan etkinlik hazırlıkları sona erdi. Şehir, ziyaretçilerini bekliyor.

Ermeni Soykırımı etkinlik komitesi başkanı Vigen Sarkisyan 24 Nisan'da yapılacak anma törenlerine 60'dan fazla devlet ve uluslararası teşkilat heyetlerinin katılacağını açıkladı. 

Aynı zamanda Ermenistan Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkanı olan Sarkisyan, soykırım anma etkinliğine devlet başkanları, parlamento başkanları, meclis başkan yardımcıları, Dışişleri Bakanları başta olmak üzere devlet yetkililerinin katılacağını söyledi. 

24 Nisan’da Soykırım Anıtı’nda yapılacak anmaya Rusya, Fransa, Güney Kıbrıs ve Sırbistan cumhurbaşkanı düzeyinde katılacak. 

İlk anma etkinliği 21 Nisan'da

21 Nisan’da Ermeni Soykırımı Müze Enstitüsü'nün açılışıyla başlayacak soykırım anması etkinlikleri kapsamında 23 Nisan'da Ana Taht Kutsal Eçmiadzin Kilisesi’nde Ermeni Soykırımı'nın kurbanlarının aziz ilan edilecek. Bu ayinle eş zamanlı olarak dünyadaki Ermeni kiliseleri 1915’te ölenleri ‘aziz’ ilan edecek. Ayin için 100 defa çan çalınacak. 

Türkiye Ermenileri Patrikliği,  23 Nisan’daki ayine katılmayıp 24 Nisan’da “I. Dünya Savaşı’nda inançları uğruna kurban olanlar ve azizler mertebesine yeni yükseltilen şehitler” için bir ayin yapılacağını ve çan çalınmayacağını açıklamıştı

Yerevan’da akşam saatlerinde ise Devlet Meydanı’nda dünyaca ünlü 'System of the down' grubu ‘Ruhları Uyandır’ turnesi kapsamında son konserini verecek.

Yerevan’daki anma etkinlikleri için şehirde aylardır hazırlık yapılıyor. Yerevan Belediye Başkanı David Ohanyan’ın yaptığı açıklamaya göre, altyapı hizmetlerinden sağlık hizmetlerine ve şehrin ağaçlandırılmasına kadar pek çok düzenleme yapıldı. Şehirdeki evlerin cephelerine 100. yıl posterlerinin asıldığı, soykırımın sembolü olan unutmabeni çiçeğinin de şehrin pek çok yerinde görülebileceği belirtiliyor. 

Armenianow’un haberine göre, 20-25 Nisan arasında Yerevan’daki otellerin de neredeyse tamamen doldu.