Arınç: Bilerek, kasıtla ve isteyerek soykırım yapmadık

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında gerçekleşen Bakanlar Kurulu’nun ardından 24 Nisan’la ilgili açıklama yaptı. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Arınç, "Bilerek kasıtla ve isteyerek soykırım yapmadık" ifadesini kullandı.

Arınç, Başbakan, Ahmet Davutoğlu'nun taziye mesajına atıfta bulundu ve “Bunun 24 Nisan’a yaklaşan günlerde dostane bir açıklama olduğunu ve Osmanlı’nın ve halkının büyük kayıplar yaşadığını biliyoruz.” dedi. Bazı parlamentolarca bu yönde kararlar alınsa da bu olayın Birleşmiş Milletler kriterlerine göre soykırım olmadığını savunan Arınç şunları söyledi: 

“Bir kısım devletler belki soykırım olarak nitelendiriyor ama BM kriterlerine göre bu acının soykırım olarak nitelendirmenin yanlış olduğunu ifade eden mükemmel bir açıklama oldu… Benim bildiğim 70’den fazla parlamento ya da yerel parlamento’da bu tür kararlar alındı. Hükümetler arası ilişkilerde bu tür kararların psikolojik kararlar olunduğu görülür. Bazı yerde alınan kararların nasıl alındığını biliyoruz. Hepsine karşı söylenecek sözümüz vardır.”

Yaşananların bir soykırım olmadığını savunan Arınç " Biz nasıl Çanakkale Savaşları'nı her sene kutluyorsak, Ermeni Diasporası da her yıl 24 Nisan'ı kendileri için soykırım olduğunu düşünüyorlar ve bunu savunuyorlar. 1. Dünya Savaşı sırasında isyan edenlere karşı yapılan müdahalede yaşanan trajik olayların olduğunu biliyoruz. Biz soykırım yapmadık. Soykırım yapan ülkeler bellidir. Biz kendimizden eminiz” dedi. 

Kategoriler

Güncel Türkiye



Yazar Hakkında