Demirtaş: Keşke bugün Türkiye’nin bütün kentlerinde birlikte yas tutabilseydik

İnsan Hakları Derneği tarafından düzenlenen “100. Yılında Ermeni Soykırımı Anması” Surp Sarkis Kilisesi'nde yapıldı. Anmaya, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP Milletvekili Adayları, İHD, DTK İnanç Komisyonu, Ermeni kurumların temsilcileri ve çok sayı vatandaş katıldı.

Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi Alipaşa Mahallesi'nde bulunan ve harap haldeki Surp Sarkis Ermeni Kilisesi'nde, anma töreni düzenlendi. Diyarbakır'ın yan sıra İstanbul ve Avrupa'nın bazı ülkelerinden gelen ve Mardinkapı Semti'nde toplanan Ermeniler, Süryaniler ve Keldanilere HDP, DBP, İHD, Diyarbakır Barosu,sivil toplum örgütleri ile HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ve belediye başkanları katıldı. 

Mardinkapı'dan Alipaşa Mahallesi'ndeki Sur Sarkis Ermeni Kilisesi'ne kadar yürüyen grup ellerinde soykırımın 100. yılının sembolü olan unutmabeni çiçeğinin fotoğrafının bulunduğu dövizler taşıdı. Harabe durumda bulunan kilisenin bahçesindeki üç duvar üzerinde soykırımda öldürülen Ermenilerin fotoğrafları ve Türkçe, Kürtçe, Ermenice, 'Biz kırıldık, hangi dağda menekşeler çoğaldı. Bir çığlığın yüz yılı 1915-2015. Ermeni soykırımı' yazılı afişler asıldı.

Anmada konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, “Ermeni kardeşlerimiz, Ermeni halkı yaşanan acıların, soykırımın, kaybettiklerimizin unutulmaması için bir unutma çiçeği yapmışlar. Biz hiçbir zaman unutmadık, hiçbir zaman da unutmayacağız. Yaşanan bu acıyı, bu katliamı, bu soykırımın yarattığı trajediyi yüreğimizin en derinliklerinde yaşıyoruz” diye konuştu. Kışanak, Ermeni halkının acısını yüreklerinde yaşadıklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geleceğe bu yarayla, bu sızıyla, bu trajediyle yolculuk yapmak istemiyoruz, artık yaralarımız iyileşsin, travmamız ortadan kaldırılsın, bu trajedinin yarattığı sızı dinsin istiyoruz.”  

‘Bu topraklarda hiçbir rengin solmasına izin vermeyeceğiz’

“Hakikat ile yüzleşmek gerçek ile yüzleşmek ve bir daha asla diyebilmek için bunu başarmalıyız” diyen Kışanak, başarırsak soykırımı inkâr edenlerin daha fazla direnemeyeceğini kaydetti. Kışanak, konuşmasını şöyle tamamlandı: “Bir daha bu topraklarda hiçbir rengin solmasına izin vermeyeceğiz. 'Yaşanan bu soykırımı lanetliyoruz' demeliyiz, haykırmalıyız. Biz bunu başarırsak, birileri bu hakikati bu gerçeği uluslararası siyasetin diplomasinin milliyetçiliğin girdabına girmiş tarihçilerin kulvarında kaybedemez. Ortada bir hakikat var. Bunun için büyük büyük belgelerin, gizli sırların açığa çıkması gerekmiyor. Hakikat gün gibi açık ve ortada. Yeter ki bununla yüzleşme cesareti gösterilsin, yeter ki bunun acısını paylaşılsın. 

Demirtaş: Tartışmaları bir tarafa bırakıp taziyemizi kuralım, yas tutalım

Kışanak’ın ardından konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise soykırım tartışmalarının bir kenara bırakılarak, yas tutulması gerektiğini söyledi. Demirtaş, HDP olarak vermek istedikleri mesajı şöyle özetledi: “100 yıldır bu acıyla yaşayan ve taziyesini kuramamış, daha acısını ortaklaştıramamış bir halka, yerdeki cenazenin nasıl öldüğü, nasıl öldürüldüğü tartışması dayatmak çok acı bir durumdur. Bu topraklarımızın kültürüne de bize de yakışmaz. Gönül isterdi ki bugün Türkiye’nin bütün kentlerinde birlikte yas tutabilseydik, soykırım mı değil mi tartışmasını siyasetin sığ sularına terk ederek önce yerdeki cenazeyi bir kaldırabilseydik. Bırakın acımızı yüreğimiz de yaşayalım, bırakın önce taziyemizi kuralım.”

Konuşmaların ardından sanatçı Zilan, Ermenice ağıtlar seslendirdi.

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında