Sis davası: Kilikya Gatoğigosluğu İstanbul'da basın toplantısı düzenleyecek

Kilikya Gatoğigosu Aram I, ABD’ye yaptığı seyahatta Gatoğigosluğun Sis’teki (Kozan) mülklerin iadesi için AYM’ye yaptığı başvuruyla ilgili olarak dava komitesiyle bir araya geldi. Konuyla ilgili mayıs ayında İstanbul’da bir basın açıklaması yapılması planlanıyor.

Ermeni Apostolik Kilisesi’nin ikinci büyük merkezi olan Lübnan Antilyas’taki Kilikya Gatoğigosluğu, Sis’teki (Kozan) mülklerin iadesi için Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapmıştı. Gatoğigosluk, tespit edilen mülklerin iadesini, tespit edilememesi halinde ise 100 Milyon TL tazminat ödenmesini istedi. Davayla birlikte ilk kez bir mülk gaspı Anayasa Mahkemesi’ne taşınmış oldu.

Kilikya Gatoğigosluğu’nun sitesinden yapılan açıklamaya göre, Aram I, ABD’ye yaptığı ziyareti sırasında, Anayasa mahkemesine yapılan başvuru süreciyle ilgilendi. Dava komitesinde yer alan tarihçi Prof. Taner Akçam’la bir araya gelen Aram I, dava süreciyle ilgili bilgi aldı. 

Açıklamaya göre, görüşmeden hukuki sürecin takibinin önemi konuşuldu. 

Kilikya Gatoğigosluğu, İstanbul’da Sis’teki mülk iadesi davasıyla ilgili bir basın açıklaması düzenleyecek. Toplantının tarihi henüz belirtilmezken, 7 Haziran genel seçimleri öncesinde yapılacağı vurgulandı.