Diaspora Bakanı'ndan bin dolarlık ‘çözüm planı’

Ermenistan Diaspora Bakanı Hakopyan’ın “Her Diasporalı bin dolar değerinde hesap açsın Ermenistan’daki bankalarda. Yatırım artar, insanlar daha iyi maaş alır, böylece gitmezler” sözleri, ülkede tepkilere neden oldu.

Ermeni Soykırımı 100. yıl anma etkinlikleri kapsamında, ünlü SOAD grubu 23 Nisan’da Yerevan’da bir konser vermiş, grubun solisti Serj Tankian sahneden halka “Ermenistan hükümeti eşit vatandaşlık üzerine kurulacak toplumsal değerleri benimsemeli; eşitsizlik, rüşvet ve dış göçe dur demelidir!” şeklinde seslenmişti. 

Tepki çeken sözler

Diaspora Bakanı Hranuş Hakopyan, bu söze yanıt vermekte gecikmedi. Oldukça sinirli bir üslupla ayak üstü yapılan bir televizyon röportajında, “Eleştirmek en kolay şey. Neden ülkeyi terk ediyor insanlar, o konuya bakmak lazım. Eğer yüksek maaşları olsaydı gitmezlerdi mesela. O zaman Diaspora’dakiler yardım etsinler. Her Diasporalı bin dolar değerinde hesap açsın Ermenistan’daki bankalarda. Bize, hükümete verin demiyorum, kendi hesabınıza bankaya yatırın. Yatırım artar, insanlar daha iyi maaş alır, böylece gitmezler” dedi.

Hranuş Hakopyan’ın bu sözleri, Ermenistan’da büyük tepkilere neden oldu. “Diaspora sağılacak inek değil”, “Diaspora’nın yardımı ile hükümet talanının ne ilgisi var?” ve “Serj Tankian, zaten Diaspora, Ermenistan’a gerekli yardımı yapıyor” gibi sözlerin yer aldığı tepkiler, hız kesecek gibi görünmüyor.

Miras Partisi Milletvekili Zaruhi Postancıyan “Diaspora’yı sadece donor olarak görmek doğru değil. Diasporalı Ermeniler, siyasette söz sahibi olmalı, bu hakları var. Sadece para ver, neyi nasıl yapacağımıza karışma yaklaşımı doğru değil” dedi. Postancıyan, Diaspora’nın ülke ekonomisine zaten oldukça büyük katkı sağladığının ve yaratılan Diaspora algısının ilişkilere zarar verebileceğinin de altını çizdi.

Tankian’ın sözleri

Ermenistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Eduard Şarmazanov ise kimsenin “Serj Tankian bizi eleştiremez” diyemeyeceğini, çünkü Tankian’ın bugüne kadar Ermenistan’a önemli yardımlarda bulunduğunu belirtti. “Keşke herkes Tankian kadar yardımsever olsa, onun eleştirisi hükümete hakaret içermiyor; aksine ülkesinin daha iyi durumda olmasını isteyen birinin sözleri” dedi.

Ermeni Devrimci Taşnaktsutyun Partisi Meclis Grubu Başkanı Ardzvik Minasyan da  “Bankalarda yatırım artarsa tabii ki ekonomiye pozitif etkisi olur; ama sadece bu yeterli mi? Bunu sormak gerekir” dedi. Minasyan, aynı zamanda yatırımcılara güvence verilmesini ve Ermenistan’ın yatırım için elverişli bir ülke konumuna getirilmesi için de çalışmalar yapılması gerektiğini savundu.

Yardımlar ne oldu?

Gazeteci Mher Arşakyan, “Bu sözler sanki hükümet değil de Diaspora suçluymuş manasına geliyor, sanki bugün bu üstesinden gelmeye çalıştığımız bütün sorunlar Diaspora’nın yatırım yapmamasıyla ilgili. 24 yıldır Diaspora gereğini yaptı, hâlâ da yapmakta, ama unutmamak gerekir ki Diaspora istediği için yaptı, mecbur olduğu için değil” diyerek, Diaspora’ya “verdiği para ne için harcanıyor”un hesabının da verilmesi gerektiğini hatırlattı. “Diaspora dediğimiz o insanlar, ülkelerini seviyor ve destek oluyorlar; ama bütçeden yapılan hortumlamalar ile yardımların nereye gittiğini ne halk, ne de Diaspora biliyor” dedi.

Daha önce de sansasyonel söylem ve çıkışları ile tepkilere sebep olan Ermenistan’ın ilk Diaspora Bakanı Hranuş Hakopyan, ülke içinde “Bu tip bir bakanlığa gerçekten ihtiyacımız var mı?” sorusunu bir kez daha gündeme taşıdı.

 

 

 



Yazar Hakkında