Davutoğlu’nun yolculuğu: ‘Diaspora bizim diasporamızdır’dan, ‘Topraklar üzerinde hak iddia edenler’e

Başbakan Davutoğlu, bir televizyon programına verdiği söyleşide HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş’ı kast ederek “Hangi pazarlıkları yaptı ki Türkiye'ye dönüp Çözüm Süreci'ni sabote etti, hangi pazarlıkları yaptı ki Çözüm Süreci'nin işlediği coğrafya üzerinde hak iddia eden Ermeni diasporasıyla hareket ediyor” ifadelerini kullandı. Oysa Başbakan, bundan üç ay önce yaptığı açıklamada, “Ermeni Diasporası, düşman Diaspora değil, bizim Diasporamız” demişti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İzmir'deki Başbakanlık Ofisi'nde Show TV'deki "Başbakan ile Gündem" programında soruları yanıtladı.

Davutoğlu, Selahattin Demirtaş’ın Ermeni Soykırımı’yla ilgili 'bunda Kürtlerin de sorumluluğu var onlar adına özür diliyorum' dediğini iddia etti ve Kürt vatandaşlara seslenerek şunları söyledi: 

"Sizin dedelerinizi bu anlamda itham eden birisinin sizin temsilciniz olması mümkün mü?  Eğer 'Kürtler ve Türkler bunu yaptılar' gibi bir ifade kullanıyorsa Türkiyelileşmesi mümkün mü?" Ermeni soykırımı iddiasını gündeme getirenler Kandil, İmralı, HDP üçgeni içinde öyle unsurlar var ki, bu topraklar üzerine birtakım operasyon yapmak isteyenlerin sözcüsü bunlar Çözüm Süreci'ne karşı. Türkiye'de demokratik bir siyaset ortamının olduğunu düşünen bir kesim de var. Biz onlarla Çözüm Süreci'ni devam ettiririz. Ama Selahattin Demirtaş tercihini yapmalı, hangi kesimden olduğunun tercihini yapmalı" şeklinde konuştu.

Demirtaş'ın yurtdışı ziyaretlerde Ermeni diasporasıyla görüşüp pazarlık yaptığını da iddia eden Davutoğlu, "Hangi pazarlıkları yaptı ki Türkiye'ye dönüp Çözüm Süreci'ni sabote etti, hangi pazarlıkları yaptı ki Çözüm Süreci'nin işlediği coğrafya üzerinde hak iddia eden Ermeni diasporasıyla hareket ediyor. Bu sorunun cevabını verirsek, geleceğe dönük Çözüm Süreci'nin nasıl seyredeceği konusunda doğru bir yerde oluruz. Çözüm Süreci konusunda şu veya bu siyasi düşünceye sahip kim varsa, hiçbir fark gözetmeden onlarla Çözüm Süreci'ni çalışmaya devam ederiz. Ama uluslararası irtibatlarla Türkiye'de ameliyat yapıp da Türkiye toprakları üzerinde hak iddia etmek isteyen birilerinin sözcülüğünü yapan Demirtaş gibi birtakım aktörler bu sözcülükten vazgeçmezlerse, onlar kendi yoluna biz kendi yolumuza gideriz. Türkiye'nin demokratikleşmesi üzerine Çözüm Süreci'ni inşa etmeye devam ederiz" dedi.

Davutoğlu ne demişti?

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Şubat 2015’te  azınlık Ermeni, Rum, Süryani, Keldani, Bulgar ve Musevi kurumlarının temsilcileriyle bir araya geldiği yemekte konuşmuş, Ermeni Diasporası için ‘onları bizim diasporamızdır, yabancı değil’ demişti. 

Açıklama şöyleydi:  

20. yüzyılın ilk yarısında yaşanan kırılmalar dolayısıyla, Türkiye’den yurt dışına giden vatandaşlarımızı Türkiye davet eder. 1915 olayları, 6-7 Eylül olayları dolayısıyla da olsa, dönüp baktıklarında bir kaynak olarak Türkiye’yle ilgili aidiyet bilincinin hissedilmesine önem veririm. Onlar bizim Diasporamızdır, yabancı Diaspora değil 

Azınlık kavramını, bazı uluslararası hukuk metinlerinde Lozan’da olsa da, sosyal hayatta ortadan kaldırmaya kararlıyız. Siz bu toprakların asli çocuklarsınız. Dışarıdan gelmediniz, dışarıya gitmeyeceksiniz. Bu gelenekler bu topraklarda yaşadı, bu topraklarda yaşamaya devam edecek. Bu bilinçle, hep beraber asli unsur olduğumuza inandığımızda, o acı hatıraları ya da bugünkü dışlanmışlıkları aşabiliriz.”

Kategoriler

Güncel Türkiye



Yazar Hakkında