Meclis artık daha renkli

7 Haziran seçim sonuçlarına göre, Ermeni, Süryani, Mıhallemi, Ezidi ve Roman adaylar artık mecliste. İşte ilk defa bu kadar renkli olacak meclisin azınlık adayları.

CHP’nin İzmir 1. Bölge’den milletvekili olan Özcan Purçu, Türkiye siyasi tarihinde meclise girmiş ilk Roman aday oldu. Purçu, 2005'ten beri, Avrupa Konseyi'ne bağlı Avrupa Romanlar ve Göçebeler Forumu Türkiye temsilcisi. Roman Hakları Forumu (ROMFO) Yönetim Kurulu üyesi; ayrıca, Romanca bilen az sayıdaki Romandan biri.

Mıhallemi milletvekili

Nüfusları 800 bin civarında olan Mıhallemiler de yeni mecliste temsil edilecek. Türkiye’de ilk Mıhallemi derneğinin kurucusu olan, HDP’nin Mardin’den 4. sıra milletvekili adayı Mehmet Ali Aslan meclise girdi. Mardin 3. sıradan aday olan, önceki seçim döneminin bağımsız milletvekili Süryani avukat Erol Dora da mecliste.

Üç Ermeni aday da mecliste

İstanbul’dan 11 milletvekili çıkaran HDP’nin 3. bölge 2. sıra adayı Garo Paylan, meclisteki üç Ermeni adaydan biri oldu. CHP’nin adayı Selina Özuzun Doğan ve AKP adayı Markar Esayan da mecliste. Böylece 54 sene sonra ilk defa mecliste Ermeni adaylar yer alacak.

İki Ezidi vekil

Avrupa Parlamentosu eski milletvekili, Ezidi aday Feleknas Uca da Diyarbakır'da 4. sırada yer alıyordu. Uca, 10 milletvekili çıkaran şehirden milletvekili oldu. Meclisteki bir başka Ezidi milletvekili, Batman’dan 1. Sıra HDP adayı olan Avrupa Ezidi Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Atalan. Türkiye tarihinde ilk defa mecliste Ezidi milletvekilleri olacak. 

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında