Brezilya Soykırımı kabul etti, Dışişleri Bakanlığı büyükelçiyi çağırdı

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Brezilya’nın Ermeni Soykırımı’nı tanıyan yasa tasarısının meclisten geçmesi üzerine kınama bildirisi yayımladı; Brezilya Büyükelçisini istişare için Ankara'ya çağırdı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan kınama açıklamasında "Brezilya Senatosu'nun 1915 olaylarına ilişkin tarihi gerçekleri tahrif eden ve hukuku hiçe sayan kararını bir sorumsuzluk örneği olarak değerlendiriyor ve kınıyoruz" denildi.

Açıklama şöyle devam etti:

"Ermeni lobisinin tesiriyle alınan bu tür siyasi kararların ne tarihi olguları ne de hukuki normları değiştirmesi mümkündür. Bu çerçevede görüşlerimiz, 3 Haziran 2015 tarihinde Dışişleri Bakanlığı'na çağrılan Brezilya'nın Ankara Büyükelçisi'ne bildirilmiştir. Türkiye'nin Brezilya Büyükelçisi Hüseyin Diriöz de istişareler için Ankara'ya çağrılmıştır."

26 Mayıs’ta senatörler Aloizio Nunes, Fereira Filio ve Jose Serra’nın parlamentoya sunduğu kanun tasarısında, “Brezilya, 100. yıldönümü 24 Nisan 2015’te anılan Ermeni Soykırımı’nı tanıdığını belirtiyor, soykırım kurbanlarına saygılarını sunuyor, Brezilya’da yaşayan Ermeni göçmenlerin ülkemizin ekonomi, sosyal ve kültürel alanındaki katkıları önemsiyor ve soykırımların tekrar edilmemesi için unutulmaması gerektiğinin altını çiziyor” ifadeleri kullanılıyordu.