Ermenistan’da koyunların kırpıldığı bir festival

Ermenistan’daki “Tatev’in Kanatları” (Tatevwings) Teleferik Hattı’nın Halidzor noktası yakınlarında 6 Haziran’da Koyun Kırpma Festivali düzenlendi.

Geçen yıl ilki gerçekleştirilen festivalin ev sahipliğini Rusya’da yaşayan dünyaca ünlü işadamı Ruben Vardanyan’ın kurucusu olduğu “IDeA Fonu” yaptı. Festival’e Ermenistan’da görevli büyükelçiler, diplomatlar, Ermenistanlı bürokratlar, yazarlar, sanatçılar ve yurtdışından gelen konuklar da katıldı. 

Kimin daha hızlı koyun kırpacağına dair yarışmaların düzenlendiği, halk dansları gibi Ermeni köy hayatına dair ve birçok farklı etkinliğin yapıldığı, el işi ve hediyelik eşya fuarının açıldığı festival, aslında  IDeA  fonunun “Tatev Yeniden Doğuyor” projesinin dokuz sosyal-ekonomik gelişme projesinden biri.  

Festival katılan, IDeA Fonu genel Başkanı Armen Gevorgyan “ Bu festival, fonumuzun bölgesel kalkına projelerinin etkinliklerinden biri. Amacımız bu tip etkinlikler sayesinde bölgeye dikkat çekebilmek, yerli ve yabancı turistin Tatev’e gelmesini sağlayabilmek, buradaki yerel alışkanlıkları tanıtarak pansiyon turizmini güçlendirmek ve bölge insanına yarar sağlayabilmek” ifadelerini kullandı.  

Pansiyon turizmi büyüyor

Geçen seneki festivalden bu yandan turistlerin ilgisine mazhar olan bölgede,  yerliler tarafından yaklaşık 20 yeni pansiyon açıldı. Tatev, hem yurtdışından  gelen turistlerin hem de Ermenistan’ın başka bölgelerinde yaşayanların ilgisini çekmiş durumda. 

Koyun kırpma yarışmasını kazanabilmek için 3 aşamayı da başarılı bir şekilde aşmak gerekiyor. “Kırpma Jürisi” kırpmanın en kısa zamanda en kaliteli şekilde yapılmasına dikkat ediyor. Bu sene yarışmanın birincisi Verişen köyünden Seyran Mkrtchyan juri tarafından ödüllendirildi. İkinciliğ kazanan Şurnukh, üçüncü ise Khot köyünden. 

 

 

 

Etiketler

Ermenistan


Yazar Hakkında