Ermenistan ayakta: Ne kadar sularsanız, o kadar çoğalacağız

Elektrik zammını protesto ettikleri için 22 Haziran gecesi polis müdahalesiyle karşı karşıya kalan Ermenistanlılar dün yine sokaktaydı.

22 Haziran’da gece yarısı tazyikli suyla başlayan polis müdahalesinde 237 kişi gözaltına alındı. Yaralananların ‘Krikor Lusavoriç’ hastanesinde bulunduğu  ve beş kişinin hayati tehlikesinin devam ettiği belirtiliyor. Savcılığın göstericiler hakkında suç duyurusunda bulunduğu belirtilirken, HYD Vanadzor ofisi eylemciler için avukat ve danışman yardımında bulunmaya çalışıyor.

Sabah saatlerinde yaklaşık 72 kişi uyuşturucu ve alkol kullandıklarına dair iddialar ile bazı hastanelerin narkoloji bölümlerine sevkedildi. İdrar örneği vermek zorunda kalan eylemciler basın mensuplarına, alkol ya da uyuşturucu etkisinde olmadıklarını vatandaşlık görevleri için orada olduklarını belirttiler, uygulamayı ‘polisin yeni caydırma politikası’ olarak tanımladılar. 

Meydana destek yüksek 

Dün akşamsa bir önceki geceye göre daha sakin geçti. Muhalefet liderleri, entelektüeller ve oyuncular eylemcilere destek için meydana geldi. Yaklaşık 15 bin kişinin doldurduğu Bağramyan Bulvarı’nda sabahın ilk saatlerinde kirlenen yerler temizlendi. Bulvarda bir de ‘feminist alan’ oluşturuldu.

Şu anda göstericilerin bir kısmı Opera Meydanı’nda diğer kısmı ise Bağramyan Bulvarında bulunuyor. Eylemciler bugün saat 16.00'ya kadar Hükümete zammı geri çekmesi için süre verdi. 

Eğitim Bakanı alandan kovuldu 

Ermenistan’da yaşananlarla ilgili ilk açıklama Dışişleri Bakanlığı’ndan geldi. Bakan Edward Nalbandyan, gazetecilerin sorusu üzerine, “Bir kez daha Ermenistan’da demokrasinin, temel hak ve özgürlüklerin ve insan haklarının önemine şahit oluyoruz” dedi.

Gece yarısı eylemcileri ziyarete Cumhuriyetçi Partinin ve hükümetin ateşli savunucularından Eğitim Bakanı Armen Aşotyan da pankartlar ve sloganlarla alandan kovuldu. 

Muhalefetten ‘serbest bırakın’ çağrısı 

Ermenistan Parlamentosu’nun 23 Haziran’daki görüşmesinde, muhalefet partileri, barışçıl gösteriye polis saldırısını gündeme aldı ve gözaltına alınanların serbest bırakılmasını talep etti. Ermeni Milli Kongre vekilleri Aram Manukyan and Nikol Pashinyan’sa görev sırasında polis tarafından yaralanan ve makinelerine el konan gazeteciler olduğunun altını çizdi. 

Vekil Hovhannes Margaryan, elektrik zammının geri çekilmesi çağrısı yaptı. 

ABD Büyükelçiliği: Şeffaf soruşturma gerekiyor

Ermenistan’daki ABD büyükelçiliği de olaylar hakkında bir açıklamada bulundu; “polisin göstericileri dağıtmak için başvurduğu yollar, orantısız güç ve darp olayları ve gazetecilere karşı saldırılar bizi rahatsız etmektedir, şeffaf bir soruşturma gerekmektedir” dendi. 

AGİT: Gazeteciler şiddete maruz kalmamalı

AGİT Medya Bağımsızlığı Temsilcisi Dunja Mijatović, 23 Haziran’da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, gazetecilerin güvenliğinin sağlanması çağrısı yaptı. Mijatović, “medyanın kamusal her eylemi takip etme hakkı vardır ve bunu korku duymadan, şiddet ve tacize maruz kalmadan yapabiliyor olmalılar” dedi. 

Emniyet Müdürlüğü sitesi hacklendi

Ermenistan’daki Emniyet Müdürlüğü sitesi ‘police.am’  23 Haziran 17:30 itibarı ile hacklendi. Ermenistan’da devlet sitelerine yapılan ilk siber saldırı olarak kabul edilen eylemle ilgili olarak, gazeteci ve teknolojik güvenlik uzmanı Samvel Mardirosyan  “ Biraz önce benim ile bağlantıya geçen yeni bir hacker grubu, saldırıyı üslendi, nasıl yaptıklarını bilemiyorum ama görünen o ki başarabildiler” şeklinde konuştu. 

Kendilerini 'Antisystem' olarak tanıtan grup, bugün sabah saatlerinde 'Anonymus' hacker grubuna ait olduğu iddia edilen bir mesaj yayımladı:

Yerevan'da devam eden eylemi canlı izleyebilirsiniz:



Yazar Hakkında