‘Baba ve Piç’in ardından

Bu sezon ikincikat’ın sahnelediği ‘Fü’ adlı oyunla izleyiciyle buluşan Serra Yılmaz, aynı zamanda Floransa’da Teatro di Rifredi’de Elif Şafak’ın ‘Baba ve Piç’ kitabının uyarlaması olan ‘La Bastarda di Istanbul’da başrol oynuyor. Mart ayında prömiyer yapan oyun, önümüzdeki sezon da devam edecek.

Elif Şafak’ın TCK’nın 301. maddesinden yargılanmasına neden olan ‘Baba ve Piç’ adlı kitabı, 1915’in 100. yılında İtalya’da oyunlaştırılarak izleyiciyle buluştu. Türkiyeli ve İtalyalı izleyicilerin yakından tanıdığı Serra Yılmaz’ın başrolünde yer aldığı, uyarlaması Angelo Savelli tarafından yapılan oyun, Mart ayında, Floransa’dali Rifredi Tiyatrosu’nda ‘La Bastarda di Istanbul’ ismiyle perdelerini açtı.

Kitabın oyunlaştırılmasında en büyük etken Serra Yılmaz. ‘L’Ultimo Harem’ (Son Harem) adlı oyunuyla Rifredi Tiyatrosu’nda 11 yıldır aralıksız olarak sahnede olan Yılmaz, ‘Baba ve Piç’in bu sahnede yapılan okuma tiyatrosunun izleyici tarafından çok beğenildiğini ve ek seans koymak zorunda kaldıklarını söyledi: “İzleyiciden gelen tepkilerden sonra ‘Baba ve Piç’i oyunlaştırmak istedik ama bu prodüksiyon çok oyuncu gerektirdiği için başka tiyatrolarla ortak yapım geliştirmeye çalıştık; bunlar olumlu sonuçlanmadı. Yeni bir oyun arayışında olduğumuz dönemde Angelo Savelli’nin hiçbir önerisi beni tatmin etmiyordu. 11 yıl boyunca daima kapalı gişe oynamış bir oyundan sonra yapılacak işin de bir o kadar cazip olması, seyirciyi yüreğinden yakalaması gerektiğine inanıyordum. Bu oyunu yapmak için ben ısrarcı oldum yani. Elif Şafak’tan telif hakları konusunda onay alabildik. Savelli oyunlaştırdı ve Mart 2015’te düşümüzü gerçekleştirebildik.”

Oyun Ğazaryan’ı ağlattı

Kitap oyunlaştırıldıktan ve sahnelenmeye başladıktan sonra hikâyeye farklı bir yorum getirip getirmediğini sorduğum Yılmaz, oyunun kitapla ilgili düşüncelerini değiştirmediğini söylüyor ve ekliyor: “Piyes çok yoğun ve zengin olan öykülerin ancak bir bölümünü aktarabiliyor tabii ki.”

Prömiyer gecesinden itibaren izleyici tarafından benimsenen ve ayakta alkışlanan oyunun bazı gösterimlerinde ilginç anlar yaşanmış. Onlardan birini şöyle anlatıyor Yılmaz: “Ermenistan Büyükelçisi Sarkis Ğazaryan oyunu seyrettikten sonra teşekkür etmek için sahneye çıktığında dayanamayıp ağladı ve elbette bizi de ağlattı. Bu benim için en duygulu akşamlardan biriydi.”

Yılmaz, yazarı Elif Şafak avukat Kemal Kerinçsiz tarafından “basın yoluyla Türklüğü aşağıladığı” gerekçesiyle dava edilen ‘Baba ve Piç’in Türkiye’de sahnelenip sahnelenemeyeceğine ilişkin sorumu ise, bu konuda istekli olduğu ve sahnelendiği takdirde Türk izleyiciden iyi tepkiler alacağını düşündüğü şeklinde yanıtladı.

Yılmaz, kadrosunda Valentine Chico, Riccardo Naldini, Monica Bauco, Marcella Ermini, Fiorella Sciarretta, Diletta Oculisti, Elisa Vitiello’nun da yer aldığı oyunun yeni sezonda devam edeceğini belirtti. 

Kategoriler

Kültür Sanat Tiyatro

Etiketler

Serra Yılmaz


Yazar Hakkında