‘Ermeni avı’na tepki büyüyor

Caz piyanisti Tigran Hamasyan’ın Kars Ani’de konser düzenlemesi üzerine, “Bizler de Kars caddelerinde Ermeni avına mı çıkalım?” diyen Kars Ülkü Ocakları Başkanı Tolga Adıgüzel'in ifadeleri Kars'ta yoğun tepkiye yol açtı.

Tigran Hamasyan’ın turne kapsamında Kars Ani’de konser düzenlemesi üzerine, “Bizler de Kars caddelerinde Ermeni avına mı çıkalım?” açıklamasıyla tepki çeken Kars Ülkü Ocakları Başkanı Tolga Adıgüzel, geçen hafta Agos’a açıklamalarda bulunup sözlerinin yanlış anlaşıldığını belirtmişti. Adıgüzel’in bu ifadeleri, Kars’ta yoğun tepkiye yol açtı. CHP Kars İl Başkanı Özfer Koçak, yazılı bir açıklama yaptı. Kars Ülkü Ocakları Başkanı Adıgüzel’in, açıklamalarıyla nefret suçu işlediğini belirten Koçak, şunları söyledi: “Çok açık bir şekilde ırkçılık yapan ve nefret suçu işleyen Adıgüzel, aynı zamanda açıklamasının ulaştığı kişileri de suç işlemeye davet etmektedir. Adıgüzel, bu ülkede yaşayan Ermenileri tehdit etmekle kalmamış, konserin ‘papaz kıyafetiyle’ gerçekleştirildiği vurgusunu yaparak Hıristiyanlığa karşı da nefret suçu işlemiştir.”

‘Anlamıyorum’

Kars eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu da Tolga Adıgüzel’e tepki verenler arasında. Alibeyoğlu, Agos’a yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Avrupa’da yüzlerce cami var ve insanlar orada ibadetlerini yapıyorlar. Burada bir kilisede ibadet eden, konser veren insanlara böyle bir tepki vermenin mantığı nedir anlamıyorum. Açıkçası bu tutum Kars’a yakışmıyor, bu tür ırkçı açıklamaları kınıyorum. Üstelik Erivan’da da cami var ve orada da Müslümanlar ibadet ediyorlar, ne yazık ki bu açıklamaların hiçbir mantığı bulunmuyor, tasvip etmiyorum.”

‘Kars’a zarar veriyor’

HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen ise tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Ermenistan sınırına bu kadar yakın bir şehirde, iki ülke arasındaki iletişimsizlik sebebiyle, böyle hamaset içerikli mesajların verilmesini çok talihsiz buluyorum. Kültürel ve sanatsal faaliyetlerin her iki ülkeyi birbirine yakınlaştırması gerekiyor; ancak bu tür açıklamalar da siyasi iletişimsizlikten kaynaklanıyor. Orada böyle bir etkinlik düzenlenirken Karslı birilerinin hamaset dolu söylemleriyle duruma tahammül edememeleri, çok acı. Bu tutum, Kars’a da zarar veriyor. Örneğin bu söylemden sonra pek çok ziyaretçi, otel rezervasyonlarını iptal ettirdi. Böyle vatanseverlik olmaz. Birlikte yaşamayı örnek almamız gerekirken, ne yazık ki bu gibi tutumlarla karşı karşıya kalıyoruz.”

‘MHP’ye uymaz’

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın da Kars Ülkü Ocakları Başkanı’nın sözlerine tepki gösteren isimler arasındaydı. Yalçın, Agos’a değerlendirmelerde bulundu: “Kars Ülkü Ocakları Başkanı’nın bireysel yaptığı fevri bir açıklamadır. Bu sözler MHP’nin bakış açısına uygun değildir. Kastettiğinin bu olmadığı kanaatindeyim. Biz bu ülkede yaşayan vatandaşlarımızı bir ve bütün görürüz. Vatandaşlarımızı rahatsız edecek uygulamaların içinde MHP olmaz. Kendi içimizde de bu konudaki tedbirimizi alırız.



Yazar Hakkında

1990 İstanbul doğumlu. Kültür sanat, müzik, insan hakları ve güncel politika haberleri yapıyor.