Yunanistan, Troyka'nın paketine 'Hayır' dedi

Yunanistan’tan merakla beklenen referandum sonuçları gelmeye başladı. Ekonomik krize karşı kreditörlerin nakit akışını yeniden sağlamak için önerdikleri 'kurtarma paketi'nin oylandığı refarandumda, 'Hayır' diyenlerin oranı %60'a yaklaştı. Oy sayma işlemi devam ediyor.

Saat 07.00'de başlayan oy verme işlemi 19.00 itibariyle sona erdi. Kayıtlı 9 milyon 855 bin 29 seçmenin olduğu Yunanistan'da 20 bine yakın sandıkta oy kullandı.

21.33 itibariyle oyların yüzde yüzde 37'si sayıldı. Resmi olmayan sonuçlara göre, 'Hayır' oyu verenlerin oranı %60.08.

Yunanistan İçişleri Bakanı Nikos Voutsis referandumda "hayır" oyunun yüzde 61 çıkacağını söyledi.

Yunanistan İçişleri Bakanı Nikos Voutsis, katılım oranının yüzde 50'nin üzerinde olduğunu söyledi. Referandumun geçerli olması için katılımın en az yüzde 40 olması gerekiyordu.

"Müzakere edeceğiz"

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yardımcısı ve başmüzakereci Euclid Tsakalotos, Yunan Star TV'ye referandum sonrası "Finansal olarak uygulanabilir bir çözüm için müzakere edeceğiz" dedi.

Hükümet ve alacaklıların beş ay boyunca bazı temel sorunlarda uzlaşı sağlayamadığının hatırlatılması ve 48 saat içinde bir anlaşma sağlanıp sağlanamayacağı sorusu üzerine Tsakalotos şu yanıtı verdi:

"Birincisi, hükümetin artık halk arasında kabul gören bir yetkisi var ve ikincisi de IMF'nin son raporu Yunanistan'ın borcunun sürdürülemeyeceğini söylüyor."

Yunan Hükümet Sözcüsü Gabriel Sakellaridis ise kreditörlerle müzakerelerin hemen başlaması ve iki gün içerisinde tamamlanması gerektiğini söyledi.

Avrupa Merkez Bankası sonuçları değerlendirecek

Bu arada Maliye Bakanı Yanis Varufakis'in bu akşam bankaların genel müdürleriyle bir araya geleceği belirtildi.

Varufakis, sandıktan önlemlere 'hayır' çıkması durumunda bankaların Salı günü açılacağını söylemişti. Bankalardaki nakit bitmek üzere olduğundan, Salı gününe kadar Avrupa merkez bankası'nın Yunanistan'a nakit akışını sağlaması gerekecek. Avrupa Merkez Bankası'nın da bu akşam referandum sonuçlarını değerlendirmesi bekleniyor.

Merkel ve Hollande görüşecek

Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da, Pazartesi akşamı, referandum sonrası Yunanistan’ın durumunu görüşmek üzere bir araya gelecek. Yapılan açıklamada, görüşmenin nedeninin “Yunanistan referandumu sonrası ortak durum değerlendirmesi ve Almanya ve Fransa arasında konu hakkında yakın işbirliğinin sürdürülmesi” olarak belirtildi.

Referandum sonucunun belli olmasıyla birlikte ‘Hayır’ oyu verenler, Atina sokaklarında kutlamalara başladı.

Geçen ayın sonlarına doğru gerçekleşen Avro Kuşağı Maliye Bakanları Toplantısı'nda Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası, Uluslararası Para Fonu'nun sunduğu ve iki metinden oluşan mevcut kurtarma paketinin tamamlanması, ileriye dönük reformlar ve borç sürdürülebilirlik analizinden oluşan bir teklif sunmuş, SYRIZA hükümetiyse paketin kabul edilip edilmeyeceğini belirlemek üzere referanduma gidilmesine karar vermişti.

 

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya