Yerevan barikatlara veda etti

Ermenistan’da iki haftadır elektrik zammını protesto etmek için sokaklarda olan eylemciler, 6 Temmuz öğlen saatlerinde polisin müdahalesi sonucunda Yerevan’ın en temel caddelerinden biri olan Bağramyan Bulvarı’ndan çıkartıldılar.

(YEREVAN) Protestocular uzun süre bulvarı terk etmek istemeyince polis ile aralarında arbede yaşandı, ayaklarından ve kollarından birkaç polis tarafından sürüklenerek götürülen protestoculardan 45’i gözaltına alındı. 2 haftadır göstericilerin polise karşı barikat olarak kullandıkları çöp konteynerleri, polis eliyle şehrin temizliğinden sorumlu özel “Saniteké firmasına iade edildi.

Son günlerde kan kaybeden ve başlangıçtaki enerjisinden eser kalmayan hareket, fikir ayrılıkları ve plansızlık başta olmak üzere farklı sorunlar sebebi ile siyasi bir harekete dönüşemedi yorumları yapılsa da, göstericiler yeni bir dalga ile tekrar geri döneceklerini söylüyorlar.  

Galstyan: Gençlere hayranım fakat tecrübesizler

Taşnaksutyun partisi üyesi ve eski milletvekili Lilit Galstyan hareketin ilk günden beri siyasi olduğuna, fakat tecrübeli olmadığına inananlardan:“2 haftadır barikat kuran, sosyo-ekonomik sebebi olan bir oluşum nasıl siyasi olmaz? Bunun siyasi olmadığını söyleyenler meydanlarda parti temsilcileri görmedikleri için böyle diyorlar. Bir diğer sebep ise son yıllarda siyaset ile uğraşması gereken kurumların kalitesizliği yüzünden eylemcilerin bu amacı kendilerine layık görmemeleri. Tüm bu gelişmelerden sonra ben kötümser değilim, 2 haftadır 40 derece güneş altında gençler sabah akşam oradaydılar ama tecrübesizler; Cumhurbaşkanı 'gelin, konuşalım' diyor, gitmiyorlar, bunun bir başarı yani hareketi meşru hale getirme fırsatı olduğunu anlayamıyorlar, tecrübesizler çünkü” diyen Galstyan bulvar kapamanın siyasi bir değişiklik için yeterli olmadığının altını çiziyor.

Miras Partisi Milletvekili Zaruhi Postanjyan, Bağramyan’da aktivistler ve gazetecilerle samimi bir şekilde sohbet ederken protestoların devam edeceğinden emin gibi konuşuyor, “Politik partiler bu mitinglerde boy göstermediler, çünkü bu genel bir Ermeni davası, partiler üstü bir durum, halk ayaklanması, hiç bir partinin buna sahip çıkması gerektiğini düşünmüyorum” diyor.

“Hakkımda sekiz dava var, devam edeceğim”

Yerevan’daki muhalefet mitinglerinin tanıdık yüzü, araştırmacı Argişti Kiviryan da gözaltında alınanalar arasındaydı. Hareketin devamının gelmesi ve bunun mutlaka Bağramyan’da olması gerektiğini belirten Kiviryan, salıverildikten sonra “Bana dava açmaları normal, zaten hakkında devam eden 8 dava daha var, olsun, açsınlar, ben devam edeceğim, sokak hareketi küçümsenmemesi gereken bir harekettir” şeklinde konuştu. 

“Talana Hayır” (Voç Talanin) hareketinden Vağinak Şuşanyan’sa, gözaltında kendisinin kötü muameleye maruz kalmadığını fakat iki arkadaşına polis arabasında yumrukla saldırdıklarını söyledi. Şuşanyan 23 Haziran’da yaşanan polis saldırısı için avukatı ile görüştüğünü ve polise dava açacağını belirtirken, eylem yapan halka polisin bu davranışının hukuka aykırı olduğunu yineledi.

Cumhurbaşkanı Sarkisyan’ın hükümetin elektrik zammı yükünü göğüsleyeceği ve zammı halka yansımayıp devlet bütçesinden karşılanacağını sözüyse hala geçerliliğini koruyor. Ermenistan Elektrik İşleri (EEİ) sahibi İnter-RAO şirketinin yatırım ve finansal alanda zorunlu bir denetimden geçeceği kararı kesinleşiyor. Protestocular ise sokak eylemlerine devam edeceklerini ve bu davanın burada bitmediğini kararlılıkla dile getiriyorlar. 2 hafta sonra şehir durulmuş gibi gözükse de, 100 kişilik küçük bir grup Opera Meydan’ında toplanmaya devam ediyor, polis şehrin farklı noktalarında güvenlik önlemleri alıyor. Gözüken o ki başkent bu yazı sıcak ve hareketli geçirmeye devam edecek.

Gösteriler nasıl başlamıştı? 

17 Haziran’da Ermenistan’da elektrik ücretlerine, 6.93 AMD zam geleceği açıklandı. Yaklaşık %16 zam anlamına gelen bu karara tepkiler, çığ gibi büyüdü. 19 Haziran’da Opera Meydanı’nda başlayan (Özgürlük Meydanı) oturma eylemlerine “Talana Hayır” (Voç Talanin) grubunun aktivistleri öncülük etti.  “Biz bu oyunun bir parçası olmayacağız. İrademizi ortaya koyuyoruz. Bu bizim ülkemiz, kararı veren de biz olacağız” diyen “Talana Hayır” hareketi üyesi Vağinaş Şuşanyan’ın sözlerinden sonra, eyleme katılım arttı.



Yazar Hakkında