Koalisyon görüşmelerinin ikinci turu başladı

Birinci turu sona eren koalisyon görüşmelerinin ardından bugün AKP ve CHP kurmayları ikinci tur görüşme için masaya oturdu. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ve CHP Sözcüsü Haluk Koç arasında 1 saat 37 dakika süren görüşmeden ’15 günlük keşif’ kararı çıktı.

AKP’nin CHP'ye yaptığı ilk tur ziyarette Başbakan Davutoğlu tarafından önerilen ve CHP Lideri Kılıçdaroğlu tarafından kabul edilen 'istikşafi' görüşme süreci başladı.

İki parti arasında teması sağlayacak isimler olarak belirlenen AKP’li Ömer Çelik ile CHP'li Haluk Koç Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda bir araya geldi.

Görüşme sonrası açıklama yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Olumlu bir görüşme oldu. İki parti arasında heyetler oluşturularak istikşafi görüşmelere devam edilecek. Eğer bu istikşafi görüşmeler sonuç verirse koalisyon için müzakere aşamasına geçilecektir. Görüşmeler için 10-15 günlük bir vakte ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

Ömer Çelik'in açıklamaları şöyle: 

"Birincisi ilkelerin belirlenmesi... İkinci olarak görüşeceğimiz konu başlıklarının belirlenmesi, üçüncü olarak da hangi mekanda bir araya geleceğimizle ilgili bir değerlendirme yapmamız gerekiyor.

Bunlarla ilgili bir toplantımız var. karşılıklı olarak heyetlere katılacak isimler belirlenir ve karşılıklı olarak bildirilecek. Arkasından biz heyetler olarak hafta sonuna doğru, en geç hafta başı bir araya geliriz.

Bu ilkeler üzerinden hangi konu başlıklarını konuşmamız gerektiğine karar vereceğiz.

Konu başlıklarını değerlendirmemiz için yaklaşık 10-15 günlük vakte ihtiyacımız var. 

Bu sürecin bitimine doğru sayın genel başkanlara ayrı ayrı ya da beraber bir sunum yapılır. Bu çerçevede mutabık olunan, olunmayan ve çatışılan noktalar ortaya konulur.

Ama koalisyon kurulmasına imkan olmadığına karar verilirse, süreç kesilmiş olur.

Öncelikle siyasi meseleler, sonraya ekonomik meseleler bırakılacak. Her birimizin konu başlıkları var.

Örneğin yargıdan bahsediyoruz, biz ne mana yüklüyoruz, onlar ne mana yüklüyorlar. Dış politikada onlar ne düşünüyorlar biz ne düşünüyoruz.

"Müzakerelere geçme kararı verilir ya da verilmez"

Bizim görevimiz resmi çekmek. Bir hükümet ortaklığını gerçekleşmesi de erken seçim ihtimali de yarı yarıyadır. Bu görüşmeleri yürütüyoruz, sürecin kendisi sonuç kadar kıymetlidir.

Müzakerelere geçme kararı verilir ya da verilmez, ikisi de mümkün. Bugünkü görüşme, sürecin standartlarını belirlemeye yönelik bir görüşme oldu.

 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında