“Barış mücadelesinin sembolü bu alandır”

Aralarında CHP ve HDP'nin gibi çok sayıda siyasi partinin, meslek odaları ve sivil toplum örgütlerinin bulunduğu Barış Bloku, bugün Bakırkoy pazar alanında bir araya geldi.

Binlerce kişinin katıldığı mitingde, aralarında Ercan Karakaş, Ali Şeker, Eren Erdem, Garo Paylan, Pervin Buldan, Beyza Üstün, Sezai Temelli, Filiz Kerestecioğlu, Saruhan Oruç, Asiye Kolçak ve Ali Kenanoğlu'nun da bulunduğu milletvekilleri yer aldı. Mitingde Avusturya Yeşiller Partisi milletvekilleri de vardı.

Gürsoy: IŞİD operasyonları bahane

"AKP savaş istiyor, barışı biz inşa edeceğiz" yazılı pankartın açıldığı alanda Kürtçe, Türkçe, Ermenice ve İngilizce “Barış” yazılı dovizler ve bayraklar yer aldı. Mitingin açılış konuşmasını yapan Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Prof. Gençay Gürsoy, “eller tetitkten çekilsin” çağrısı yaptı.  Savaş politiklarının seçim öncesinde başladığını belirten Gürsoy, "Seçimden yenilgiyle çıkan AKP, bunun sebebi olanlara büyük savaş başlattı" dedi.

Gürsoy, IŞİD operasyonlarının Kürtlere başlatılan savaşın bahanesi olduğunu söyledi.

Barış annesi Ergin: Gemi batarsa hepimiz batarız

Mitinde konuşan “Barış Anneleri”nden Döndü Ergin ise "Biz, bir gemiye bindirmek istiyorlar. Bu gemi batarsa hepimiz batarız. Ne zamana kadar savaşacağız. Her savaşın sonu barıştır. Geç kalmadan artık bu barışı sağlayalım. Barış isteyenlerin sesi güçlü çıkarsa barış gelir" dedi.

Barış Mitingi’nde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise şunları söyledi:

“Birileri yeniden iktidar olsun diye evlatlarimızı feda etmeyeceğiz, kimse kusura bakmasın.”

Savaş nasıl gerçekleştirilir AKP’yi, izleyerek anlayabiliriz ama barış nasıl yapılır öğrenmek isteyen bu meydana baksın. Siz nasıl savaş ilan ederseniz halklar barış ilan eder, size susmak düşer. Ülkemizi bir kez daha yangın yerine cevirmek isteyenlere karşı yan yana durmak lazım.”

“Saltanat devam etsin diye evlatları feda etmeyiz”

“Evlatlarımızı feda etmeye hazırız’ dediler. Evlat dedikleri sizisiniz, biziz. Asker, polis anneleri sizin saltanatınız devam etsin diye evlatlarımızı feda etmeyiz demeliyiz.”

“Seçim diyorlarsa hazırız”

“Barış Bloku, AKP’den nihai olarak kurtuluştur. Seçim diyorlarsa hazırız, hodri meydan. Erken seçim istiyorlarsa, onları erken seçim yaptıklarına pişman edeceğiz. O yüzde 41’i bir daha bulamayacaklar. Evlatlarimizin canı uzerinden oy hesabı yapanlar, anket yaptıranlar yüzde 41’i goremeyecekler. Demokratik bir halk iktidari alternatifi yaratmalıyız.”

“Terörle arasına mesafe koyması gereken sizsiniz”

Barış istemekle olmuyor. Barışın pratiği olmalıdır. Karşılıklı ateşkes derhal yapılmalıdır. Hükümet buna sessiz kalamaz. Sayın Davutoğlu, geçici Başbakan size sesleniyoruz: ateşkesi bozan sizsiniz, terörle arasına mesafe koyması gereken sizsiniz. HDP’yle baş edemeyince silaha sarılan sizsiniz. Halka hesap verme vaktidir, siz kimden hesap soruyorsunuz?”

Zergele çıkışı

“Zergelede 8 sivili katlettiler. Emrini biz mi verdik? Senin medyan manset atıp, “tam isabet” diyor. Amacınız sivil katliamdı, Roboski’de, Gezi’de, Rojava’da sivil halkı katledip HDP’nin iradesini kırmak istediniz ama sandık kurulacak ve bu sefer tam isabet yapacağız. Bu sefer ilelebet sandığa gömeceğiz.

“Kalıcı barış dediğimiz..”

Kalıcı barış dediğimiz şey, insanın karnı doyacak Soma’da, kadınsan sokakta katledilmeyeceksin, Ermeniysen Ermeni olduğunu söylemekten korkmayacaksın, Aleviysen cemevine korkmadan gideceksin, biz barış derken hepsini istiyoruz.  Barış isterken özgürlük de istiyoruz. Biz size güveniyoruz.”

Kategoriler

Güncel Türkiye



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.