Brown’ın ölüm yıldönümünde Ferguson’da OHAL

ABD'nin Missouri eyaletine bağlı Ferguson kasabasında 18 yaşındaki siyahi genç Michael Brown’un beyaz polis memuru Darren Wilson tarafından öldürülmesinin birinci yıldönümünde çıkan olaylar nedeniyle kasabada olağanüstü hal ilan edildi. Eylemler sırasında 60 kişi gözaltına alındı, bir kişi polis tarafından vuruldu.

Brown'un öldürülüşünün yıldönümü olan geçtiğimiz pazar günü West Florissant Avenue'de büyük bir kalabalık toplandı. Toplanan kalabalık, Brown'un vurulduktan sonra yerde bırakıldığı süreye tekabül eden 4 buçuk dakika boyunca saygı duruşunda bulundu. Grup, daha sonra kasabanın bağlı olduğu St. Louis idari bölgesindeki Thomas F. Eagleton Federal Mahkemesi'ne yürüdü. Göstericiler, binaya girmek isteyince polis barikatlarıyla karşılaştı. Reuters, göstericilerden bazılarının barikatları aşmasının ardından çıkan arbedede yaklaşık 60 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Protestoyu organize eden gruplardan “Ferguson Action”, gözaltına alınanlar arasında ünlü siyahi siyaset bilimci Cornel West'in de bulunduğunu açıkladı.

Tyrone Harris Jr. vuruldu

Pazar günü Michael Brown’ın öldürüldüğü yerde düzenlenen anmanın ardından gece başlayan olaylarda Tyrone Harris Jr. adlı 18 yaşındaki bir siyahi genç vuruldu. 

BBC’nin haberine göre ağır yaralanan Harris, hastaneye kaldırılarak ameliyata alındı. Savcılık Harris’e polis memurlarına saldırmak da dahil 10 ayrı suçlama yöneltti. 

St. Louis polis Şefi Jon Belmar olaya ilişkin yaptığı açıklamada, Harris'in bir grup göstericiyle birlikte üzerinde herhangi bir işaret bulunmayan polis aracındaki dört sivil memura ateş açtığını söyledi. Saldırıya aracın içinden karşılık verildiğini belirten Belmar, polislerin daha sonra araçtan çıkarak Harris'i takip ettiğini, takip sırasında yine silahını kullanan saldırgana tüm memurların ateş ettiğini ifade etti. Harris’in babası ise oğlunun olay sırasında silahsız olduğunu ve iki çete arasındaki çatışmada arada kaldığını savundu.

Adalet Bakanı şiddeti kınadı

ABD Adalet Bakanı Loretta Lynch ise “Ferguson'da halka ve polis memurlarına yönelik şiddeti” kınadığını ifade eden bir mesaj yayımladı. Hafta sonu düzenlenen anma etkinliklerinin barışçıl gösteriler olduğuna işaret eden Lynch, “Son yıllarda gördüğümüz gibi şiddet, barışçıl gösterilerde yapılan çağrıların üstünü örtmekle kalmayıp, toplumu ve onu korumaya çalışan güvenlik güçlerini tehlikeye atıyor” dedi.

Ne olmuştu?

Brown, 9 Ağustos 2014’te Missouri eyaletinin Ferguson kasabasında, polis memuru Darren Wilson tarafından vurularak öldürülmüştü. Bunun üzerine Ferguson’da başlayan eylemler Amerika’nın tamamına yayılmıştı. Ferguson’da en az 100 kişi gözaltına alınmış, askeri muhafızlar devreye sokulmuş ve Ferguson uçuşa yasak bölge ilan edilmişti.

Michael Brown’ı öldüren polis Darren Wilson’ın yargılanmamasına karar verilince, ülke çapında yeniden protesto gösterileri başlamıştı. ABD Adalet Bakanlığı da Darren Wilson aleyhinde bir dava açılmayacağını duyurarak polisi aklamıştı. 

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında