Demirtaş: Hükümetin yarısı kadınlardan oluşmalı

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Davutoğlu’na seçim hükümetinin yarısının kadınlardan oluşması önerisinde bulundu. Demirtaş, barış çağrısını da yineledi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin Merkez Yürütme Kurulu toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Hopa’yla dayanışma çağrısı yaparak konuşmasına başlayan Demirtaş’ın açıklamaları şöyle; 

Hopa’yla dayanışma çağrısı

 “Herkesi Hopa'da Artvin'de dayanışmaya çağırıyorum. Bu tür felaketlerin ardından kalkabilmenin tek yolu toplumsal dayanışmadır. Orada sel hareketi meydana gelmeden önce, özellikle bu doğa olayını tetikleyen bazı müdahalelerin olduğu, HES yapımları, bazı santral yapımlarının bunu tetiklediği şeklinde iddialar var. Doğayla oynayan bu tür girişimleri sonucu olarak bu tür felaketler tetikleniyor mu bunların da çok iyi araştırılması lazım.

“Hopa halkı, Artvin halkı, Karadeniz halkı uzun süreden beridir kendi yaylaları, dereleri için yollarda direniyor. Tam da bu tür felaketler olmasın diye doğayla oynanmasın diye, doğa kendi intikamını bir kez daha insanlardan almasın diye, Karadeniz halkı ayaktayken onların sesine ses vermek gerekir. Bir kez daha üzüntülerimizi, taziye dileklerimizi belirtmek istiyorum.”

"AKP ile koalisyon değil"

“Anayasa'dan doğan hakkımız yetkimiz ve sorumluluğumuz gereğince bize oy veren 6 milyondan fazla insanın hükümette, seçim hükümetinde temsil hakkını kullanma açısından tereddütsüz olarak seçim hükümetinde yer alacağımızı belirttik. Bize 6 milyon insan oy verdi ve üç bakanlık hakkı var bu 6 milyon insanın. Biz de seçmenimizin hakkı olan 3 bakanlık hakkını teslim edeceğiz

“Bu AKP hükümeti değildir, bu AKP ile koalisyon değildir. Anayasa gereğince seçime kadar ülkeyi yönetmekle görevli geçici bir yürütme yetkisidir. Tabi ki HDP seçimin güvenliği açısından da aynı zamanda iktidar olanaklarının bir parti lehine kullanılmasının önüne geçmesi açısından da bu hükümette yer almayı kararlaştırmıştır.

"Hükümetin yarısı kadın olmalı"

“Eş başkanlar dışında 78 milletvekilimizin tamamı bakanlık yapabilecek düzeydedir. Bizim açımızdan hangi bakanlığın olacağı, hangi ismin olacağı hiç fark etmez. Hiçbir arkadaşımızın arasında fark yoktur.

“Ama Sayın Davutoğlu'na çağrım şudur, Türkiye'nin yarısı kadındır, toplumun yarısı kadındır, seçmenlerin yarısı kadındır. Oluşturacağınız seçim hükümetinin yarısı da kadınlardan oluşmalıdır. Türkiye en azından bu konuda kadın özgürlüğü konusunda ciddi bir hamle yapabilmeli ve Davutoğlu bakanların yarısını kadınlardan seçmelidir.”

"Tüm savaş hükümetleri tabutların altında kalır"

“Sorunun diyalogla ve müzakereyle çözülebileceği bir noktada asla çatışmadan yana taraf olunmaz. Diyalogda bu kadar iyi noktaya gelinmişken sırf HDP baraj altında kalsın diye, tek başına iktidar olma hırsıyla ülkeyi adım adım felakete sürükleme hakkının kimsede olmadığını göstermemiz lazım.

 “Bir kez daha çağrımızı tekrarlıyoruz; hükümet çılgınca bu ülkeyi resmen felakete sürükleyen politikalardan derhal vazgeçmelidir, hakkı yoktur.  Üstelik yetkisi olmayan bir hükümet, seçilmemiş bir hükümet. Tabi ki bunun hesabını verecekler, seçimde de verecekler seçim sonrasında da verecekler ama derhal silahları susturmak toplumun talebi ve beklentisidir. Hükümet bu çağrılara kulak tıkayamaz.

“Artık tabut görmek istemiyoruz. Dünyanın en ağır yükü olan o tabutların altında bütün savaş hükümetleri kalmıştır, bunlar da kalacaktır. Bizim derdimiz bir an önce ölümlerin durmasıdır, bugün şu saatte. Yarına bırakmadan. Hemen barış istiyoruz.”

"HDP’siz seçim hükümeti AYM'den döner"

"Anayasa şu anda askıda, Saray darbesi yürürlükte. Bir kez daha Anayasayı çiğnerlerse, darbeyi ilerletirlerse şaşmamak lazım.

“Yani HDP'siz bir seçim hükümeti kurup Anayasa'yı ihlal edip Anayasa suçu işlerlerse şaşmamak lazım. Hangi gün işlemiyorlar ki? Her saat Anayasa'yı ihlal ediyorlar. Bunu yaparlarsa bizi şaşırtmaz ama bu yaklaşım hemen Anayasa Mahkemesi'nden döner.”

Kategoriler

Güncel