Ateşyan: Hükümetin bu süreci barışla noktalaması lazım

Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan, Ahtamar'daki ayinin ileri bir tarihe ertelenmesiyle ilgili konuştu. Ayinin güvenlik sorunları dolayısıyla iptal edildiğini söyleyen Ateşyan, “Hükümet mutlaka bu yaşanan süreci barışla noktalanması gerek” çağrısında bulundu.

Türkiye Ermeni Patrikhanesi, 6 Eylül'de Ahtamar Adası'ndaki Surp Haç Kilisesi'nde yapılması planlanan ayinin güvenlik sorunları nedeniyle iptal edildiğini açıklamıştı. Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan iptal kararının ardından konuştu. İhlas Haber Ajansı’na açıklama yapan Ateşyan, ayinin ileriki bir tarihte yapılacağını söyledi. 

Çatışmalardan dolayı birçok organizasyonun iptal edildiğini belirten Ateşyan, “Geriye kalan diğer turların iptal edilmesiyle birlikte kala kala biz 3 din adamı kaldık. Böyle bir ayinin üç din adamıyla gerçekleşmesi ve sönük geçmesini kabullenemedik. Yaşanan olaylardan dolayı cemaatimiz üyeleri doğal olarak korkmakta ve bu bölgelere gelmekten uzak durmaktadır. Bizde ayinin güvenliği açısından, oraya gelecek olanların güvenliği açısından ayini iptal etme kararı aldık. Bu ayini yapmayacağız anlamına gelmesin. Ülkenin gidişatına göre, huzur ve güven ortamına göre ileri bir tarihte tekrar gerçekleştireceğiz. Ama isterdik ki bu ayin programlandığı şekilde devam etseydi. Çünkü büyük bir katılımın olması için ciddi anlamda birçok ülkeden organizasyonlar yapıldı” dedi.

Bu sorun nihayete erdirilmeli 

İptal kararını Bakanlığa ilettiklerini ifade eden Ateşyan, şunları söyledi, “Hem Türkiye açısından hem de Van açısından turizm adına bir kayıp olmuştur. Geçen haftalarda vermiş olduğum çağrıyı yenilemek istiyorum. İki tarafın karşılıklı anlayış içerisinde buluşarak bu sorunu nihayete erdirmesi gerekmektedir. Hükümetin mutlaka bu yaşanan süreci barışla noktalaması lazım. Artık silahların durdurulması ülkemizin yararınadır. Bunun bu şekilde devam etmesi, Türkiye’de yaşayan her etnik gruba büyük zarar verecektir.”

Kategoriler

Güncel